Izvještaj Freedom House 2020: BiH i dalje djelomično slobodna zemlja

Prema izvještaju Freedom House-a za 2020. godinu, pluralizam i demokratija ugroženi su širom svijeta. BiH je kao i u prošlogodišnjem izvještaju ocijenjena kao djelomično slobodna zemlja sa 53 od 100 bodova, dok je Srbija među 29 zemalja svijeta koje su u posljednjoj deceniji imale najveći pad sloboda. Pored Srbije, najveći pad sloboda zabilježen je u Burundiju, Turskoj, Maliju, Centralnoafričkoj Republici i drugima. Izvještaj koji Freedom House objavljuje još od 1973. godine prati izborne procese, politički pluralizam, funkcioniranje vlade, slobodu izražavanja i vladavinu zakona u svakoj zemlji pojedinačno.

Freedom House, 2020
Freedom House, 2020

“U Crnoj Gori i Srbiji nezavisni novinari, opozicioni lideri i ostali na koje vlast gleda kao na neprijatelje su se suočavali sa maltretiranjem, prijetnjama, a ponekad i nasiljem. Frustracija javnosti vladajućim partijama je prerasla u velike proteste u obje države, ali nisu uspjeli da izazovu značajne promjene”, piše u izvještaju.

Od 195 ocijenjenih zemalja iz prošle godine, 49 zemalja nije slobodno. U tu kategoriju se nalaze Sirija, Tibet, Turkmenistan, Sjeverna Koreja, Kina, Turska i druge.

U izvještaju se navodi da su 63 zemlje djelomično slobodne, dok su 83 zemlje slobodne. Kao najslobodnije evropske zemlje su zemlje Skandinavije, a među slobodnim nalazi se i Hrvatska sa 85 bodova.

U odnosu na 2018. godinu kada je 68 zemalja nazadovalo, a 50 napredovalo, poboljšanje političkih prava i građanskih sloboda u 2019. zabilježeno je kod 37 zemalja, dok se stanje pogoršalo u njih 64. Kako piše u izvještaju, nezadovoljstvo građana rezultiralo je masovnim protestima u više zemalja, kao u Hong Kongu i Sudanu, ali oni nisu uspjeli zaustaviti pad političkih prava i građanskih sloboda. Freedom House je ustanovio da je 2019. godina bila 14. uzastopna godina pada slobode globalno.

Posted by on 2020-03-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login