Izvore rijeke Sane proglasiti spomenikom prirode

Hidroelektrana Medna ubija Sanu

rijeka, Sana

rijeka, Sana

Danas nadležnim institucijama šaljemo poruku da se izvori kao srce rijeke Sane trebaju zaštiti i proglasiti spomenikom prirode, uprkos sramotno izgrađenoj hidroelektrani „Medna“ koja će biti zapamćena kao jedan od najvećih promašaja i zločina nad prirodom i ljudima, poruka je Koalicije za Sanu nakon obilaska izvora povodom Svjetskog dana životne sredine i Dana rijeke Sane.

Koalicija za Sanu obišla je i vodozahvat hidroelektrane Medna, te uočila drastično nizak vodostaj rijeke, kao i nekoliko mrtvih riba (peševa) na obali. Ovako nizak vodostaj rijeke ne obezbjeđuje dovoljno vode za opstanak živog svijeta u vodi, čak i u periodu godine kada se očekuje veći vodostaj.

Koalicija za Sanu, koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik već godinama pokušava da zaštiti ovu rijeku i njen gornji tok proglasi parkom prirode.

Povodom Svjetskog dana životne sredine, devetu godinu zaredom, organizovan je izlet na izvore ove prelijepe rijeke čiji je cilj apel na njihovo očuvanje. Ovogodišnjem izletu i podršci za proglašenje izvora rijeke Sane kao spomenika prirode uz mnogobrojne izletnike pridružili su se i aktivisti iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH koji su poručili da su planovi za izgradnju preko 300 hidroelektrana i davanje naših najvažnijih prirodnih resursa pod koncesiju pljačka naroda Bosne i Hercegovine.

Iako je 2012. godine Koalicija za Sanu pokrenula inicijativu za prethodnu zaštitu i proglašenje gornjeg toka rijeke Sane parkom prirode, od nadležnih institucija još nije napravljen taj korak, već je dozvoljena izgradnja hidroelektrane „Medna“ koja je uništila gornji tok rijeke Sane.

Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva austrijsko-njemačke kompanije Kelag International, je izgradilo hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane.

Koalicija za Sanu je 2016. godine, pored brojnih argumenata koje je iznijela tokom devet godina borbe, izradila i Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala ekonomsku neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžet opštine i Republike Srpske u iznosu od preko milion maraka.

Posted by on 2018-06-06. Filed under Ekologija, Magazin, Prijedor, Sanski Most, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login