Izvoz u Hrvatsku pao za 234 miliona

izvoz, uvozDrastičan pad izvoza iz BiH u Hrvatsku, nakon ulaska te zemlje u Evropsku uniju, nastavljen je nesmanjenim tempom, a u prvih deset mjeseci ove godine njegova vrijednost je manja za čak 234,55 miliona KM ili 22,8 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u ovom periodu došlo je i do pada uvoza iz Hrvatske, ali u daleko manjoj mjeri nego kod izvoza, odnosno za svega 5,1 odsto. Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je izvoz mineralnih goriva, odnosno uglja, koksa, gasa, nafte i struje smanjen za 46,14 odsto, u agroindustrijskom sektoru pad je iznosio 43,32 odsto, dok je izvoz ruda, metala i ostalih srodnih proizvoda manji za 20,23 odsto. Nemogućnost izvoza najteže pogađa agroindustrijski sektor, kojem je hrvatsko tržište bilo jedno od najvažnijih, a na njega su u prvih deset mjeseci ove godine izvezli proizvode čija je vrijednost manja za čak 67,54 miliona KM.

S druge strane došlo je do povećanja izvoza kože i krzna za 55,02 odsto, kamena, kreča, cementa, betona i keramike za 16,66 odsto, te drveta, papira i namještaja za 9,91 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je jasno da je izvoz u Hrvatsku smanjen zbog nemogućnosti plasmana dobrog dijela proizvoda, ali da je s druge strane nejasno kako uvoz iz Hrvatske bilježi daleko manji pad, bez obzira na to što oni nakon ulaska u EU plaćaju carinu, jer ne mogu više koristiti privilegije koje im je garantovao sporazum o CEFTA.

“Očigledno je da se nalazi način da se naš izvoz obustavi, a da mi ne primjenjujemo mjere koje nam stoje na raspolaganju da smanjimo uvoz, posebno imajući u vidu da Hrvatska više nije članica CEFTA. Očigledno je da nešto ne štima kada gledamo ove parametre. Mislim da naši granični i državni organi nedovoljno posvećuju pažnju tome i da dozvoljavaju da se uvozi bez carine i kontrole”, kazao je Vidić za Glas Srpske.

Dodao je da bi odmah po formiranju nove vlasti trebalo donijeti hitne mjere s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

“Moramo koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva da bismo zaštitili domaću proizvodnju, jer su proizvođači u bezizlaznoj situaciji”, naglasio je Vidić.

Vrijednost izvoza u Hrvatsku u prvih deset mjeseci iznosila je 797,53 miliona, a uvoza 1,569 milijardi KM.

Robna razmjena

Vrijednost ukupnog izvoza BiH u prvih deset mjeseci ove godine iznosila je 7,199 milijardi KM, što je za 2,8 odsto više nego u istom periodu lani, a uvoza 13,417 milijardi i veća je za 6,6 odsto. Spoljnotrgovinski deficit je iznosio 6,219 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom 53,7 odsto.

Posted by on 2014-11-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login