Jabuka: Najzdravije voće

jabuka
jabuka

Samo jedna jabuka na dan mogla bi vas sačuvati od srčanog udara! I ne samo to, jedna jabuka dnevno učinkovita je poput statina koji su zaduženi za snižavanje holesterola.

Zdravi ljudi u 50-ima koji uvedu jabuku u redovitu dnevnu prehranu, puno će učiniti za svoje zdravlje, tvrde naučnici sa univerziteta Oxford. Prema njihovim izračunima, jedna jabuka dnevno godišnje može spriječiti oko 8.500 srčanih udara u Velikoj Britaniji.

‘Naši stari su imali pravo, jedna jabuka na dan čuva zdravlje. Dobra vijest je ta da je za čuvanje zdravlja srca dovoljna tako mala promjena kao što jedna jabuka na dnevnom jelovniku’, istaknuo je dr. Adam Briggs.

Ovo nije prvo istraživanje koje je potvrdilo iznimno veliku djelotvornost jabuke, no treba napomenuti da je riječ o jabukama koje nisu oštećene pesticidima, jer takve jabuke sadržavaju manje zdravih nutrijenata.

Posted by on 2013-12-19. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login