Jajce: Najbolja predstava “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”

Jajce

Jajce

Dodjelom nagrada najboljima u oblasti teatra u nedjelju su završene Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine koje su se od 8. do 16 juna održavale u Domu kulture Jajce.

Prema odluci stručnog žirija koji je radio u sastavu: Josip Pejaković, predsjednik, Radmila Smiljanić i Almir Bašović članovi najbolja predstava u cjelini je “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” Abdulaha Sidrana, Kamerni teatar 55 Sarajevo, u režiji Sulejmana Kupusovića koji je ujedno dobio nagradu za režiju.

Ovoj predstavi pripale su i dvije glumačke nagrade (od pet ravnopravih u ovoj kategoriji). I to Emiru Hadžihafizbegoviću i Draganu Jovičiću.

“U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” nagrađen je i kao najbolji dramski tekst Pozorišnih igara. Nagrada je pripala Abdulahu Sidranu.

Predstava “Hasanaginica” Ljubomira Simovića, u režiji Olje Đorđević, Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka dobila je tri nagrade. Nagrađeni su Nikolina Jelisavac za naslovnu ulogu, najbolja scenografija Todor Lalicki i najbolja muzika Irena Popović-Dragović

Predstava “Djelidba” Skendera Kulenovića u režiji Marka Misirače dobila je dvije glumačke nagrade. Glumačke nagrade dobili su Aleksandar Stojković te nagradu najbolji mladi glumac Siniša Vučićević.
Ova predstava nagrađena je i za najbolju dramaturgiju koju potpisuje Davor Korić.

“Djelidba“ je nagrađena i specijalnom nagradom stručnog žirija za adaptaciju i režiju koju je dobio Marko Misirača

Predstava “Samo nek ne puca” Emira Imamovića u režiji Dine Mustafića, Pozorište mladih Sarajevo nagrađena je za najbolju kostimografiju koju je osmislila Lejla Hodžić

Nagrada publike grada Jajca pripala je predstavi “Život je pred tobom” Romain Gary, režija Lajla Kaikčija, Bosansko narodno pozorište Zenica.

U okviru zvaničnog (takmičarskog programa) publika u Jajcu mogla je pogledati sedam predstava iz Prijedora, Banje Luke, Mostara, Sarajeva, Zenice, Tuzle.

Za priznanje stručnog žirija i žirija publike takmičile su se slijedeće predstave: “Djelidba” Skendera Kulenovića u režiji Marka Misirače; (pozorište Prijedor iz Prijedora), “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ Abdulaha Sidrana u režiji Sulejmana Kupusovića (Kamerni teatar 55), “Nigdje nikog nemam” Edwarda Bonda u režiji Dragana Komadine (HNK Mostar), “Život je pred tobom” Romaina Garya u režiji Lajle Kaikčije (BNP Zenica), “Samo nek ne puca“ Emira Imamovića u režiji Dine Mustafića (Pozorište mladih Sarajevo) ,“Igrajući žrtvu“ Vladimira i Olega Presnjakova u režiji Saše Broz,“Hasanaginca“ Ljubomira Simovića u režiji Olje Đorđević.

Posted by on 2013-06-17. Filed under Jajce, Kultura, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login