Jajce: obilježeno drugo zasjedanje AVNOJ-a

Bosna i Hercegovina, Jajce, AVNOJ

Bosna i Hercegovina, Jajce, AVNOJ

Centralna manifestacija “Dani AVNOJ-a 2013” održana je u subotu u Jajcu u povodu obilježavanja 70 godina od Drugog zasjedanja Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije – AVNOJ-a.

Skupu su prisustvovale delegacije saveza, antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) država bivše Jugoslavije koji su prigodnim obraćanjem ukazali na značaj tog događaja.

Danas, 70 godina poslije okupljeni u Jajcu na mjestu gdje se historija događala i gdje se ogleda u svijetlim činjenicama antifašizma i narodnooslobodilačkog rata, ovo okupljanje je poruka i potvrda želje i odlučnosti da se ukaže na vrijednosti koje treba cijeniti, na događaje koji su obilježili historiju regiona.

Uime domaćina i organizatora obilježavanja 70. godišnjice AVNOJ-a predsjednik Saveza SABNOR-a u BiH Josip Baotić istaknuo je da su antifašisti BiH zabrinuti za trenutnu situaciju u našoj državi i zato koriste svaku priliku da obilježe značajne datume iz prošlosti i podsjete vladajuće strukture na nužno vraćanje tim vrijednostima ali i da im stave do znanja da će se za njih boriti sve dok budu živi i u toj borbi tražiti saveznike u svim ljudima dobre volje.

Na današnjoj svečanosti delegacija SUBNOR-a Slovenije uručila je medalju Enesu Milaku, historičaru i bivšem direktoru Muzeja AVNOJ-a u Jajcu za doprinos u obnovi te institucije kulture.

Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a osnovan je prije 60 godina s namjerom da čuva kolektino sjećanje na doprinos pobjedi nad fašizmom.

U okviru manifestacije položeno je i cvijeće na Spomen fontanu u Jajcu posvećenu AVNOJ-u.

Drugo zasjedanje AVNOJ-a održano je 29. novembra 1943. u Jajcu, u današnjem muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Džordže Andrejević Kun dekorisao je salu za 142 delegata koji su 29. novembra počeli zasijedanje intoniranjem himne “Hej Sloveni”. Zasjedanje je zatvorio Ivan Ribar.

Posted by on 2013-11-30. Filed under Jajce, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login