Jake kiše uzrokovale ogromne štete poljoprivredi BiH

pšenicaIako će se visina šteta u poljoprivredi izazvana poplavama moći utvrditi tek u narednih mjesec dana, već sada je izvjesno da će prinosi kako žitarica tako i povrća biti znatno umanjeni.

U Lijevču Polju, zbog izlijevanja rijeke Vrbas i kanala koji kupe oborinske vode s planine Kozara, najveće štete pretrpjeli su poljoprivredni proizvođači u selu Mašići. Tamo je skoro u cijelosti uništena plastenička proizvodnja povrća i rasada krompira, a farmer iz Mašića, opština Gradiška, Vid Đukić kaže da je šteta samo na plastenicima veća od deset hiljada KM.

Kako stanje elementarne nepogode nije proglašeno ni na nivou opštine ni na nivou entiteta, to se i Đukić i ostali poljoprivrednici iz Lijevča polja pitaju ko će im nadoknaditi štetu izazvanu poplavama, zbog neodržavanja kanala za odvod oborinskih voda.

Prepolovljena sjetva kukuruza u Semberiji

Na području Semberije, uz ječam i pšenicu, najviše je stradao kukuruz, pa su u ovom trenutku najbolje prošli farmeri koji su zakasnili sa sjetvom kukuruza.

Šef Zavoda za strna žita Dragan Mandić istakao je da je zbog obilnih padavina i poplava, sjetva kukuruza na cijelom području RS prepolovljena.

“Na mnogim parcelama će se iz tih razloga sjetva morati ponoviti. Istovremeno želim upozoriti  da je prekomjerna vlaga utjecala je i na pojavu pojedinih bolesti na usjevima pšenice koja može da smanji prinose i do 50 posto”, kazao je Mandić.

Kako bi se štete na usjevima koliko-toliko smanjile, agronomi preporučuju korištenje hemijskih preparata na već posijanim usjevima , a u ponovljenoj sjetvi kukuruza hibride od sorti koje imaju kraći period vegetacije.

Federalni operativni centar civilne zaštite je naveo da je poplavama na teritoriji Federacije BiH najviše pogođen Tuzlanski Kanton.

Poplavljeno 200 hektara u Doboj Istoku

“Također, na području općine Doboj Istok, pod vodom je oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U naselju Klokotnica u vodenom okruženju nalazi se nekoliko poslovnih objekata. Na području općine Gradačac na nekoliko lokacija došlo je do izlijevanja lokalnih vodotoka.

Prema izvještaju Civilne zaštite Kalesija, u naselju Donji Rainci došlo je od priobalnog izlijevanja rijeke Spreče, a poplavljeno je oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta. Regionalni putni pravac Kalesija-Gojčin je zatvoren za sav saobraćaj.

Poplave i u Brčkom

Također, značajne štete izazvane poplavama nastale su i na području Brčko distrikta, a posebno u mjesnoj zajednici Brka.

Predstavnici ove mjesne zajednice uputili su apel Vladi Distrikta da se na području mjesnih zajednica Brka i Palanka proglasi, makar parcijalno, stanje elementarne nepogode.

Vlasti Brčko distrikta BiH su obećale da će tražiti saglasnost za odobravanje sredstava iz budžetske rezerve koja će biti operativna i omogućiti da se nastale štete u Brčkom saniraju u što skorijem roku.

Posted by on 2014-05-06. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login