Januar topliji od višegodišnjeg prosjeka

Mostar

Mostar

Prema statističkim pokazateljima u Bosni i Hercegovini bi januar trebao da bude nešto topliji u odnosu na višegodišnji prosjek – kazao je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

On je dodao da se u centralnim dijelovima BiH prve padavine mogu očekivati u drugom danu vikenda.

‘U prve dvije dekada mjeseca januara ne bi trebalo da bude sniježnih padavina. Ukupne količine padavina bi trebale da budu negdje u granicama i nešto malo iznad višegodišnjeg prosjeka, s tim da se nešto malo veće količine padavina očekuju tek u trećoj dekadi mjeseca kada se očekuju i malo niže temperature u odnosu na višegodišnji prosjek’ – istakao je Zulum.

Napominje da je u decembru registrirana veoma mala količina padavina, tako da je u pojedinim predjelima izmjereno dva do pet litara po metru kvadratnom, što je ujedno i najmanja količina padavina ikada izmjerena u decembru od početka službenih mjerenja na ovim prostorima.

‘A to se najviše odnosi na centralne i sjeverne dijelove naše zemlje. Na jugu zemlje smo imali malo veće količine padavina’ –  naglasio je Zulum.

Sutra umjereno oblačno i sunčano vrijeme

Po kotlinama i uz riječne tokove sutra se u jutranjim satima očekuje magla ili niska oblačnost, a tokom dana u većem djelu malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme.

Vjetar u Bosni slab promjenljivog smjera, a u Hercegovini slaba do umjerena bura. Jutarnja temperatura od 2 do 7, na jugu do 10, a najviša dnevna od 9 do 16 stepeni.

U Sarajevu u jutarnjim satima moguća je magla ili niska oblačnost, a tokom dana malo do umjerno oblačno i sunčano vrijeme. Jutarnja temperatura oko 3, a najviša dnevna oko 10 stepeni.

Posted by on 2014-01-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login