Japan: Mačke kao terapija protiv stresa na poslu

mačka

mačka

Jedna firma u Japanu, zemlji u kojoj su kompanije poznate po dugom radnom vremenu i često stresnoj hijerarhiskoj disciplini, pronašla je terapiju za smanjenje stresa – mačke.

U maloj tokijskoj kancelariji informatičke firme Ferej (Ferray) devet mačaka skaču na koljena zaposlenim, šetaju se po tastaturama, spavaju, jedu i slobodno se kreću po prostoriji.

Direktor kompanije Hidenobu Fukuda uveo je svoju politiku “mačke u kancelariji” 2000. godine na zahtjev jednog od svojih saradnika i dozvolio zaposlenim da dođu sa svojom mačkom.

Rekao je i da daje 5.000 jena (40 eura) mjesečno svakom ko spasi mačku.

I druge japanske kompanije su se okrenule životinjama da smanje stres i napetost na radnom mjestu.

U japanskom ogranku firme Orakl (Oracle) pas, nazvan Kendi, postao je njihov “ambasador, zadužen da prima goste i smiruje zaposlene, može da se pročita na njihovom internet sajtu.

Orakl u Japanu ima psa u kancelariju od 1991. i Kendi koja je četvrti pas po redu, sada ima svoj Tviter i Instagram nalog.

Kompanija za ljudske resurse Pasona Grup “zaposlila je” u punom radnom vremenu dvije koze 2011. godine i dvije alpake 2013, djelimično u terapeutske svrhe.

Tokio ima šezdesetak kafea gde su zvanično dozvoljene mačke i gdje se slobodno šetaju među klijentima.

Posted by on 2017-05-25. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login