Japanska ishrana ključ zdravlja i dugovječnosti

 Japanska ishranaAko tražite ključ dugovječnosti i zdravog života, ugledajte se na stanovnike Japana.

Nova studija pokazala je da njihova ishrana bogata sirovom ribom i zelenim čajem doprinosi tome da njihove žene spadaju među najdugovečnije na svijetu.

Budući da izbjegavaju mliječne prerađevine i hljeb, Japanke dožive u prosjeku 86,4 godine.

Istraživanja pokazuju da bi i druge žene širom svijeta mogle duže da žive, kada bi uvele navike u ishrani koje imaju stanovnice Japana.

Japanska ishrana bogata je integralnim žitaricama (pirinač), povrćem i sojom, a dame tamo konzumiraju u prosjeku 25 odsto kalorija manje u odnosu na žene sa Zapada.

One jedu oko tri porcije ribe nedjeljno.

Vjeruje se da i upotreba štapića takođe usporava proces jedenja, što tijelu daje dovoljno vremena da “shvati” da je sito.

Za koristi zelenog čaja, koji se svakodnevno nalazi na japanskoj trpezi, odavno se zna, ali istraživači kažu da ovaj napitak može biti koristan i za mozak.

Naučnici tvrde da on poboljšava nekoliko kognitivnih funkcija, a naročito radnu memoriju.

Nova otkrića sugerišu da bi se zeleni čaj mogao koristiti u liječenju demencije i drugih psihijatrijskih poremećaja.

Stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu otkrili su da ekstrakt zelenog čaja poboljšava veze između neurona, pa su primjećena i poboljšanja rezultata zadataka koji se odnose na radnu memoriju kod ljudi koji su ga pili.

Posted by on 2014-04-28. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login