Japanske firme na inicijativu države podižu plate zaposlenima

Tokio, Japan

Tokio, Japan

Velike japanske firme podići će plate zaposlenima, pošto je vlada na njih izvršila pritisak da to učine kako bi se podstakao rast cijena nakon duge deflacije.

Premijer Japana Šinzo Abe je prije dvije godine lansirao opsežan program za jačanje ekonomije, koji je počeo da donosi rezultate u vidu jačanja akcija na japanskoj berzi i pada jena.

Plate koje stagniraju, međutim, jedna su od stavki koje sprječavaju da se premijerov plan u potpunosti zahukta, pa je Abe ovog mjeseca održao pregovore sa nekima od najvećih japanskih poslodavaca.

Najveći svjetski proizvođač automobila Tojota saopštio je da će podići plate radnika za 4.000 jena (33 dolara) mjesečno u prosjeku, oko 1,14 odsto više u odnosu na sadašnje plate. Zaposleni u Tojoti takođe će dobiti prosječan bonus u vrijednosti od 6,8 osnovnih mjesečnih plata.

Drugi po veličini japanski proizvođač automobila Nisan će svojim radnicima podići plate za 5.000 jena mjesečno uz bonuse od 5,7 osnovnih plata.

Proizvođači elektronike Panasonik i Tošiba uvećaće plate za 3.000 jena mjesečno, u odnosu na prošlogodišnji rast od 2.000 jena.

Rast plata u Japanu posebno je značajan u svjetlu podizanja poreza na promet iz aprila prošle godine, prvog u poslednjih 17 godina, koji je ugrozio tempo oporavka privrede.

Posted by on 2015-03-20. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login