Jasmila Žbanić dobitnica prestižne evropske kulturne nagrade Kairos 2014.

 Jasmila Žbanić

Jasmila Žbanić

Rediteljica iz BiH Jasmila Žbanić ovogodišnja je dobitnica jedne od najprestižnijih evropskih kulturnih nagrada Kairos 2014, za njezina umjetnička postignuća i aktivizam u zauzimanju za žrtve rata na Balkanu.

Žbanić se na evropskoj umjetničkoj sceni istaknula debitantskim filmom “Grbavica” iz 2006., o jednoj od žrtava silovanja u logorima na području bivše Jugoslavije za vrijeme rata u BiH. Za taj film je na filmskom festivalu u Berlinu dobila “Zlatnog lava” za najbolji film.

– Dodjeljujući joj tu nagradu, sudački panel želi ukazati na važnost njezina rada i skrenuti pozornost javnosti na regiju čije se sukobe u tekućoj klimi europskih kriza često zna zaboraviti – navodi se u saopćenju sudačkog panela.

Nagradu vrijednu 75 hiljada eura redateljici će 23. februara u kazalištu Deutsches Schauspielhaus u Hamburgu uručiti direktor Berlinalea Dieter Kosslick.

Nagradu Kairos od 2007. dodjeljuje zaklada Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. iz Hamburga europskim umjetnicima koji djeluju u oblasti likovnih i izvedbenih umjetnosti, glazbe, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i novinarstva.

Jasmila Žbanić (1974) diplomirala je na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Osnivačica je udruženja umjetnika Deblokada. Dobitnica je brojnih nagrada.

Posted by on 2014-01-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login