Javna preduzeća kao obiteljski biznis

Tuzla protestiPlaće direktora i popis članova nadzornih i upravnih odbora javnih poduzeća u općini Tuzla, koji je objavljen za zahtjev oporbe koju čine SDA, HDZ, SBB i SBiH, izazvao je pravu političku buru. Naime, popis je pokazao da su u strukturama uključene cijele obitelji, od vijećnika u OV Tuzla, direktora javnih poduzeća do članova upravnih i nadzornih odbora, kao i članova raznih općinskih komisija. Tragom ovih tvrdnji i sami smo došli do popisa direktora i njihovih plaća.

Nedavno su u javnost izašli podaci o plaćama direktora javnih poduzeća u Tuzli, koji su uglavnom kadrovi SDP-a, te popis članova upravnih i nadzornih odbora, koji su opet usko, rodbinski ili stranački vezani također za SDP. Direktor JP Inkubator Lipnica i direktorica JU Apoteke, prema navodima oporbe, su supružnici. Edhem Kurević direktor je JU Tržnice i brat Kemala Kurevića, šefa komunalne službe općine Tuzla. Sead Mahmuzić, predsjednik NO Komunalca, otac je vijećnika Elvira Mahmuzića, inače uposlenog u JU Bit centar.

A kako se izmišljaju radna mjesta, pokazuje primjer Doma umirovljenika Tuzla. Mijo Kerošević, član OO SDP-a, savjetnik je direktora ove javne ustanove Mirsadu Bakaloviću, predsjedniku OO SDP-a u Tuzli, te član Nadzornog odbora JU Veterinarske stanice, dok je njegov sin Srđan Kerošević vijećnik u OV Tuzla.

Enes Huseinagić, neovisni vijećnik u OV Tuzla, za RSE kaže:

„Može se primijetiti da su u javna preduzeća i javne ustanove uključene čitave familije. Odnosi se na mjesta direktora i na mjesta članova nadozornih odbora, od Doma penzionera – postavljanje gospodina Bakalovića, predsjednika OO SDP-a, postavljanje njegovih kumova za ministre, najnovije postavljanje direktora JP Saobraćaj i komunikacije. Pogledajte i nadzorne odbore – svugdje nepotizam vlada, sve su familijarno postavljeni i članovi upravnih odbora. I na isti način su i zapošljavani.“

Zamnimljive plaće direktora

Na posljednjoj sjednici kolegija OV Tuzla vladajući su izrazili nezadovoljstvo spram inicijative da se objave imena uposlenih u javnim institucijama od 2012. godine, kao i način njihovog upošljavanja. Ivica Kovačević, vijećnik OV Tuzla:

„Podnijeli smo inicijativu jer smo željeli dobiti informaciju o zapošljavanju u javnim ustavovama i javnim poduzećima općine Tuzla – koliko je tih upošljavanja bilo po natječaju, koliko bez natječaja itd. Nažalost, te incijative su bile odbijene na sjednici Vijeća. Nakon što smo vidjeli kakav je odnos većine u Općinskom vijeću, iz revolta smo svi napustili tu sjednicu jer jednostavno nije bilo spremnosti da se govori o nekim životno važnim pitanjima.“

Plaće diektora su posebno zanimljive. U nizu apsurdnih primjera je da direktor Komunalca Admir Bećirović, inače profesor tjelesnog odgoja, ima plaću 2.500 KM, iako Komunalac posluje sa gubicima. Bećirović za savjetnika, u poduzeću koje se bavi odvozom smeća i čišćenjem grada, ima svog stranačkog šefa Merseda Šerifića iz NSRZB, koji je ujedno i zastupnik u Skupštini TK, te član nekoliko komisija.

S druge strane, direktor najvažnije kulturne institucije u Tuzli, Narodnog pozorišta Tuzla, Armin Čatić ima najnižu direktorsku plaću – 1.200 maraka, dok direktor stadiona Tušanj Dževad Šećerbegović, sa srednjom stručnom spremom, ima duplo veću plaću. Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Armin Ćatić kaže da se kao intelektualac osjeća poniženo:

„Mene je to malo povrijedilo, moram priznatui, jer sa ja nikad nisam raspitivao za plate drugih direktora. To me intelektualno povrijedilo. Ja sam uputio pismo i svoje viđenje svega. Smatram da je sramotno da je moja polazna plata manja u odnosu na druge plate od 50 do 150 posto.“

Direktor Doma umirovljenika u Tuzli Mirsad Bakalović, predsjednik OO SDP-a Tuzla, po zanimanju je profesor povijesti. Nedavno je poslao izvještaj o radu ove institucije za 2012. godinu Općinskom vijeću. Međutim, izvještaj je povučen sa dnevnog reda nakon što je bivša direktorica Mirjana Marinković Lepić, koja je s ove pozicije iznenada smijenjena, na adrese vijećnika poslala upozorenje da je taj izvještaj friziran i ne odgovara stvarnom stanju. Mirjana Marinković Lepić:

„Mene je kao grom pogodila odluka o sazivanju vanredne sjednice Nadzornog odbora i moja smjena uz obrazloženje neuspješnog poslovanja. Međutim, ja sam i tada bila svjesna da to apsolutno nema veze s istinom, jer na kraju i sami članovi Upravnog odbora su bili svjedoci koje smo uspjehe postigli. Poslije dvije godine obavljanja funkcije smijenjena sam za 10 minuta na vanrednoj sjednici Nadzornog odbora i do sada nisam riješila svoj radno-pravni status.“

Čija je odgovornost?

O Direkciji za obnovu i izgradnju općine Tuzla izvršna i zakonodavna vlast u ovom gradu ne razgovara, a radnici ovog poduzeća svake srijede prosvjeduju pred zgradom pravosudnih institucija tražeći svoja prava. Plaće nisu primili skoro tri godine, a i radni staž im nije godinama uvezan. Njihov bivši direktor Enver Bijedić, sadašnji predsjednik SDP-a TK i ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH, ostavio ih je u višemilijunskim gubicima.

Radnica Fahreta Požegić tvrdi da je odgovornost na načelniku Tuzle i OV Tuzla:

„Sva je odgovornost na njima. Općina ne poduzima ništa da bi nas riješila. Mi se svakodnevno njima obraćamo da nas prime, ali sve je to samo obmana i dobivanje na vremenu. Mi mislimo da su oni zainteresovani da mi idemo pod stječaj i tako da nas ugase.“

Sve optužbe na račun SDP-a odbacio je Jozo Nišanđić, kadar SDP-a i predsjedavajući OV Tuzla, čiji su kćerka i zet, također, zaposleni u javnim poduzećima:

„Moja je kćerka zaposlena u JP Vodovod i kanalizacija, a zet je zaposlen u JP Komunalac. Mojei i kćerka i zet su bili inače odlični studenti, i oni su, moram reći, dobri.“

Analitičari smatraju da je glavni uvjet pri zapošljavanju jedino stranačka pripadnost. Sociologinja Smiljana Vovna kaže da će ovo društvo zbog toga snositi nesagledive posljedice:

„Političke stranke su preuzele ulogu zavoda za zapošljavanje. Međutim, ono što je simptomatično u našem društvu je da se ne mogu uspostaviti granice i mjere dokle to može da ide, nego se zaista graniči sa bezobrazlukom, sa korupcijom i sa jednim stanjem gdje se gube sve moralne vrijednosti.“

Ovo je samo mali dio stvarnog stanja nepotizma i sukoba interesa kod nas. Analitičari kažu da kada bi se provjerila zapošljavanja u Termoelektrani, Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i drugim javnim ustanovama, javnost bi se lako uvjerila kako su radne kolege zapravo jedni drugima prvi rođaci.

Posted by on 2014-05-14. Filed under Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login