Javni konkurs za najbolju tv-dokumentarnu reportažu: Za nagradu “Nisvet Džanko”

Nisvet Džanko
Nisvet Džanko

Dokumentarna emisija “Pozitivna geografija” ima kultno mjesto u televizijskoj produkciji u BiH, a nedavno preminuli Nisvet Džanko istinska je medijska legenda koja je obilježila ovaj serijal.

“Pozitivnu geografiju” su 1998. pokrenuli Jasmin Duraković i Nisvet Džanko u okviru dokumentarnog life magazina “Čekajući 2001 Sarajevo”, koji se emitirao na programu tadašnjeg BHRT-a. Bili su to mali, petominutni prilozi rađeni po cijeloj BiH, a svoju polusatnu verziju serijal je doživio 2001, kada je Duraković postao generalni direktor RTV-a FBiH.

284 epizode

Okupljena je ekipa vrhunskih profesionalaca, u kojoj su, osim Nisveta Džanke, još bili reditelj Bojan Filipović, montažeri Adnan Dedić i Elvedin Zorlak, snimatelj Dario Pušić, a njegov stariji brat, također snimatelj, Davor Pušić bio je i izvršni producent projekta. Čitav projekt vodila je produkcijska kuća FIST iz Sarajeva, te je na projektu radio veliki broj suradnika, a među njima neizostavno treba spomenuti Nenada Đurića, koji je režirao veliki broj epizoda, kao i autora prepoznatljive muzike u serijalu, Seju Bajraktarevića.

Serijal se emitirao punih osam godina i snimljene su 284 epizode. “Pozitivna geografija” postala je medijski mit, a njen glavni lik, Nisvet Džanko u kariranoj košulji – junak u narodu BiH za sva vremena. Emisija se prestala emitirati u sezoni 2008-2009, a Nisvet Džanko je, nakon teške bolesti, zauvijek ostavio ovaj svijet prije skoro dvije godine.
Kao znak sjećanja na Džanku, grupa prijatelja iz medijskog ali i šireg života bh. zajednice, odlučila je da od ove godine ustanovi nagradu na najbolju dokumentarnu tv-reportažu koja će nositi njegovo ime.  Otvoren je konkurs koji traje do 15. aprila.

Kod Fehre

O konkursu i razlozima zašto se pokreće nagrada, predsjednik privremenog programskog odbora Jasmin Duraković kaže:

– Nisvet Džanko je autor koji zaslužuje da bude spominjan kao velika i značajna ličnost medijskog života u BiH posljednjih decenija. S druge strane, nismo htjeli da povodom dvije godine od njegove smrti napravimo samo neki memorijalni skup, nego da osnivanjem ovakve nagrade podupremo i razvoj ove vrste novinarske i tv-produkcije koju je Džanko njegovao.
O nagradi će odlučivati stručni žiri, a dodjela će biti krajem maja u restoranu Kod Fehre, koji je vezan za karijeru ovoga novinara i emisiju “Pozitivna geografija”. Za njegovu karijeru vezan je i bh. magazin Dani, list u kome je Nisvet Džanko godinama radio kao novinar i koji je medijski partner projekta.

Konkurs

Pozivaju se svi zainteresirani da prijave svoje radove na konkurs za najbolju dokumentarnu tv (video) reportažu u 2014. za nagradu “Nisvet Džanko”.

Uslovi za prijavu:

– Dokumentarna tv (video) reportaža napravljena za tv ili  online medij, u trajanju od tri do 57 minuta.
– Reportaže mogu biti premijerne ili već emitirane na tv-stanicama ili online medijima, ali ne sa datumom starijim od 1. 6. 2013.
– Rad može prijaviti autor ili producent (tv-stanica, online medij, nezavisna producentska kuća),  s tim da u konkurenciju za nagradu ulazi isključivo autor.
– Svi videoformati su prihvatljivi.
– Uz radove je neophodno dostaviti i pisani infomaterijal o projektu (sinopis, produkcijski i tehnički podaci o djelu, podaci o autorima i njihove biografije).

Radovi se šalju do 15. aprila na adresu Depo d.o.o, Kemala Kapetanovića 17, 71.000 Sarajevo, sa naznakom: Za javni konkurs za najbolju dokumentarnu tv-reportažu “Nisvet Džanko”.

Posted by on 2014-01-25. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login