Jazz fest Sarajevo: Dejan Terzić “Axiom” u BKC Tuzla

Ansambl Dejan Terzić Axiom nastupit će večeras u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzla. Dio je to koncertne sezone “Grlom u jagode”, u organizaciji Jazz Festa Sarajevo i prvi koncert koji u okviru sezone 2020 Jazz Fest organizira izvan Sarajeva.

Jazz Fest Sarajevo
Jazz Fest Sarajevo

Osim Terzića, “Axiom” čine i saksofonista Chris Speed, kontrabasista Matt Penman i pijanista Bojan Zulfikarpašić. Na evropskoj turneji predstavljaju muziku s njihovog aktuelnog albuma “Prometheus”, ali i muziku koja će se naći na novom albumu četvorice vrhunskih muzičara.

Dejan Terzić rođeni je Banjalučanin. U tom gradu živio je samo tri godine, kad sa porodicom odlazi u Njemačku gdje i danas živi. Studirao je u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj, a radi kao profesor na prestižnoj muzičkoj akademiji u Bernu (Švicarska).

Dobitnik je njemačke diskografske nagrade Echo Jazz za najboljeg instrumentalistu. Nastupao je na svjetskim festivalima i u prestižnim dvoranama predstavljajući vlastite ansamble ali i nastupajući zajedno sa značajnim jazz muzičarima.

Nastup “Axioma” najavljen je za 20.00 sati.

Posted by on 2020-02-24. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login