Jecaji beba probudili Bosance iz “zimskog sna”

protesti, SarejevoUgledni svjetski mediji izvještavaju o višednevnim protestima ispred zgrada bosanskohercegovačkih institucija u Sarajevu, kao i o problemu izdavanja jedinstvenih matičnih brojeva za novorođenčad u Bosni i Hercegovini, ocjenjujući kako je čitav problem “otvorio oči pasivnim bh. građanima da traže prava za sebe i svoju djecu”, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Američki “The Washington Post” navodi da se sve veći broj bh. građana pridružuje demonstracijama ispred institucija kako bi prisilili poslanike u zgradi da donesu konačno rješenje u vezi sa jedinstvenim matičnim brojem za novorođenčad.

“Sve je počelo kada je bh. javnost saznala da tromjesečna beba Belmina Ibrišević ne može na hitnu operaciju, jer nema jedinstveni matični broj. U međuvremenu su političari ponudili privremeno rješenje, ali sve veći broj građana ispred Parlamenta BiH traži da se nađe konačno rješenje za navedeni problem. Neki političari su pokušali da napuste zgradu, ali su ih okupljeni građani priječili u tome”, piše ugledni američki list.

Kanadski list “ The Province” piše da je na hiljade građana blokiralo državni parlament BiH tražeći od domaćih političara da riješe pitanje izdavanja JMB-a za novorođenčad.

“Grupa Bosanaca i Hercegovaca je blokirala zgradu Parlamenta BiH kako bi prisilili političare da usvoje Zakon o jedinstvenom matičnom broju nakon što je stari zakon postao nevažeći u februaru ove godine, te su novorođenčad u BiH ostala bez JMB-a”, ističe kanadski list.

Američka medijska kuća “Blouin News” piše o protestima građana u BiH koji su okružili parlament.

“Obični protesti su prerasli u antivladine proteste koji okupljaju sve više građana. Protesti su prerasli u kritiku protiv podijeljene i neefikasne vlasti u BiH. Žalosno je da ovo nije prvi put da su etnički političari na vlasti svojom zapaljivom retorikom naštetili svim građanima bez obzira na vjeru ili naciju. Ovaj put građani u BiH su se probudili na jecaje bolesne bebe kako bi izvršili pritisak da političari koje su izabrali konačno rade posao za koji su itekako dobro plačeni”, piše Blouin News.

Američki “Fox News” donosi opširnu priču o protestima na hiljade bh. građana koji traže od političkih elita da učine nešto kako bi oni i njihova djeca ”živjela život dostojan normalnog čovjeka”.

“Demonstranti su formirali krug oko parlamenta tvrdeći da neće ići kućama dok političari ne počnu raditi svoj posao umjesto da drže zemlju paraliziranu etničkom retorikom. Obični protesti koji su počeli dan prije pretvorili su se u blokadu parlamenta sa sve većim brojem građana koji se pridružuju protestima”, navodi poznata američka medijska kuća.

”Fox News” navod dalje kako su demonstranti gnjevni zbog neefikasnosti i nerada poslanika u parlamentu koji zarađuju šest puta više od prosječnog Bosanca.

Američki list “New Jersey Herald” dodaje kako bh. građani odbacili ponuđeno privremeno rješenje i sada traže da političari rade svoj posao.

”Policija je pokušala da zadrži demonstrante daleko od zgrade parlamenta, ali su se neke majke prisjetile i stavile kolica sa bebama pored zgrade tako da se protesti nastavljaju i dalje. Nekoliko političara koji se nalaze zarobljeni u zgradi parlamenta pokušali su pobjeći kroz prozor, ali su ih demonstranti utjerali nazad na radna mjesta”, piše američki list.

Poznati kineski portal “China” na engleskom jeziku piše kako na hiljade građana u BiH traži prava za novorođenčad u toj zemlji.

“Problem u vezi sa identifikacijskim brojem za novorođenčad izazvao je gnjev među bh. građanima koji su pokrenuli masovne proteste protiv političara koji se nalaze u zarobljeni u zgradi parlamenta”, piše kineski portal.

Protesti roditelja i građana koji ih podržavaju ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu nastavljaju se. Roditelji traže trajno rješenje u vidu usvajanja Zakona o JMBG.

Posted by on 2013-06-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login