Jedna od najtežih noći u Istanbulu od početka sukoba

protesti, TurskaTurska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala je u subotu navečer protestante iz parka Gezi, nekoliko sati nakon što je premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio policijskom intervencijom. Međutim, protestanti su se vratili i uslijedili su novi sukobi.

Brojni šatori u kojima su se protestanti spremali provesti još jednu noć uništeni su u intervenciji, a više je demonstranata uhapšeno. Nešto ranije, policija je rastjerala okupljene na Trgu Taksim.

U roku od pola sata policija je uspjela opustošiti park ostavljajući šatore prazne, javlja Fox News. Protestanti su u početku pružali i fizički otpor, ali ih je policija odgurivala kako bi ih istjerala iz parka. Nakon toga, na trg je došao buldožder koji je grabio krhotine, ali i radnici koji su rušili šatore.

Međutim, prosvjednici su se ubrzo vratili i podigli barikade na okolnim cestama i ponovno su počeli sukobi s policijom koji su potrajali do kasno u noć. Kako prenosi BBC riječi svjedoka, bila je to jedna od najtežih noći od početka prosvjeda prije 18 dana. Povrijeđeno je 30-ak osoba.

Posted by on 2013-06-16. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login