Jela koja kradu energiju

zdravlje, hrana, doručakHrana je gorivo, a ono što jedete utiče na to kako vaše tijelo radi i može uzrokovati da se osjećate pomalo lijeno. Što bi bilo dobro izbjegavati?

Doručak prepun šećera:
Rafinirani ugljikohidrati, kao što su šećer i bijelo brašno, mogu vam naglo podići energiju, no vrlo brzo dolazi do pada. Nagli skokovi šećera u krvi potiskuju proizvodnju nužnih hemikalija u mozgu koje reguliraju apetit i probavu. Odlučite se zato za zdrav doručak koji sadrži proteine​​.

Energetska pića:
Energetska pića djeluju tek kratkoročno. Zapravo remete razine šećera koje će u konačnici pasti niže od razine koja je bila kada ste ih uzeli, ostavljajući vas iscrpljenima. Budući da dehidriraju organizam, svakako je bolje posegnuti za vodom i tako ugasiti žeđ.

Masna hrana:
Jednostavno rečeno, masnu i prženu hranu je teže probaviti. Za potrebe probave unutarnji organi povući će krv daleko iz ekstremiteta što može trajati od šest do osam sati. Sve to vrijeme osjećat ćete se pomalo tromo. Masna hrana također može negativno uticati na vaše kratkoročno pamćenje i funkciju mišića.

Prehrana s malom količinom željeza:
Ako vam ponestaje željeza osjećat ćete se umorno. Jedite zato leću sa špinatom kuhanim na pari i grickajte sjemenke bundeva.

Crno vino:
Čaša vina uz ručak može se činiti kao dobra ideja, ali alkohol može isisati energiju. Crveno grožđe bogato je melatoninom, hormonom spavanja. Ali ne koristite alkohol kao pomoć za spavanje, jer remeti kvalitetu sna. Radije popijte čašu toplog mlijeka ili soka od višanja.

Preskakanje obroka:
Preskačete li obroke, tijelo se ponaša kao da gladujete i počinje štedjeti energiju. Sve tjelesne funkcije slabe, pa tako i koncentracija. Pri napornom radnom danu zato je zaista nužno naći vremena za jelo.

Posted by on 2013-11-28. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login