Jeremy Irons predsjednik žirija 70. Berlinalea

Britanski glumac Jeremy Irons predsjedavat će žirijem Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, poznatijeg kao Berlinale, koji će biti održan od 20. februara do 1. marta.

Berlinale
Berlinale,

Ostali članovi žirija nisu imenovani.

U saopćenju organizatora se navodi da je Irons rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo što će predsjedavati žirijem Berlinskog filmskog festivala.

Ironsova filmska i pozorišna karijera počela je u ’70-tih godina prošlog stoljeća. Dobio je Oscara 1991. za ulogu u filmu “Preokret sudbine” i imao zapažene uloge u filmovima poput “Žena francuskog poručnika” i “Misija”, kao i u televizijskoj miniseriji “Brideshead Revisited”.

“Svojim osebujnim stilom, Jeremy Irons otjelovio je neke od mitskih likova koji su me pratili kroz moje putovanje svijetom filma i upoznao me sa složenošću ljudskih bića”, rekao je umjetnički direktor Festivala Carlo Chatrian.

Ovogodišnji festival prvi je pod čelništvom Chatriana, koji je ranije predvodio Locarno film festival, te izvršne direktorice Mariette Rissenbeek. Njih dvoje naslijedili su Dietera Kosslicka, koji je predvodio tu filmsku smotru 18 godina.

Posted by on 2020-01-11. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login