Jesen 2017. u Beču: “Sve je umjetnost”

Beč

Beč

“Sve je umjetnost” – glavni grad Austrije će ove jeseni biti centar prije svega za ljubitelje savremene umjetnosti iz cijelog svijeta.

U planu je održavanje velikog sajma umjetnosti Nedjelje umjetnosti, brojnih izložbi kao i Duge noći muzeja.

Sajam umjetnosti Viennacontemporary predstavit će od 21. do 25. septembra u dvorani Marx Halle savremenu umjetnost s težištem na centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi (ovoga puta fokus je na Mađarskoj).

Na sajmu će biti zastupljeno oko 100 galerija iz 26 zemalja, a predviđen je i program s izvođenjima, specijalnim izložbama i razgovorima s umjetnicima. Ove godine prvi put će biti predstavljene visoko kvalitetne skulpture međunarodnih umjetnika.

U odabranim bečkim galerijama internacionalni kustosi predstavit će 21 izložbu savremene umjetnosti. To je koncept Curated by vienna (www.curatedby.at) koji se održava od 15. septembra do 14. oktobra. Ovogodišnji moto glasi image/reads/text i bavi se značajem jezika u savremenoj umjetnosti.

Parallel Vienna predstavit će od 19. do 24. septembra divergentne pozicije mlade kao i etablirane savremene umjetnosti.
U Dugoj noći muzeja 7. oktobra od 18 sati do jedan sat iza ponoći u skoro 100 bečkih muzeja i ustanova kulture moći će se ući samo s jednom kartom. Na programu će također biti i razgovori s umjetnicima kao i muzika uživo. Karta za Noć muzej važit će i kao karta za prijevoz busem između lokacija.

Vienna Art Week ove godine bit će održan od 13. do 19. novembra pod motom Transforming Technology. Izložbe, podijumske diskusije, predavanja, razgovori s umjetnicima, specijalna vođenja, instalacije i izvođenja bit će posvećeni uticaju automatizacije, digitalizacije i tehnološkog razvoja na društvo i umjetnost.

Art&Antique je sajam za umjetnost, antikvitete i dizajn, a bit će održan od 4. do 12. novembra u palati Hofburg. Na sajmu će brojne austrijske i internacionalne galerije predstaviti antikvitete, staklo, namještaj, ručno rađene umjetnine, skulpture kao i modernu i savremenu umjetnost.

Posted by on 2017-08-28. Filed under Kultura, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login