Jessica Hausner otvara 11. izdanje programa Talents Sarajevo

Jedanaesto izdanje programa Talents Sarajevo ugostiti će 70 perspektivnih glumaca, snimatelja, reditelja, montažera, filmskih kritičara, producenata i scenarista iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Jessica Hausner

Jessica Hausner

Sarajevo Film Festival sa ponosom objavljuje da će ovogodišnji Talents Sarajevo otvoriti prominentna austrijska rediteljica, scenaristica i producentica Jessica Hausner, u subotu, 12. augusta na Akademiji scenskih umjetnosti.

Karijera Jessice Hausner počela je 1996. godine kratkim filmom FLORA sa kojim je na Locarno Film Festivalu osvojila nagradu Leopard of Tomorrow. Zatim je za diplomski rad na Filmskoj akademiji u Beču snimila kratki film INTER-VIEW sa kojim je 1999. osvojila glavnu nagradu žirija Cinéfondation programa Cannes Film Festivala.

Dvije godine kasnije, njen je debitantski dugometražni igrani film LOVELY RITA također je prikazan u Kanu, u okviru programa Un Certain Regard i distribuiran u kinima na više od dvadeset filmskih teritorija.

Njen drugi dugometražni igrani film, HOTEL, je 2004. godine također uvršten u selekciju Un Certain Regard. Pet godina kasnije, njen film LOURDES premijerno je prikazan u takmičarskom programu Venice Film Festivala gdje je osvojio nagradu FIPRESCI, da bi potom osvojio i brojna druga priznanja uključujući i nagradu za najbolju glumicu Evropske filmske akademije za Sylvie Testud.

Njen posljednji film, AMOUR FOU (2014), ujedno je i treći koji je premijeru imao Na Cannes Film festivalu u programu Un Certain Regard, nakon čega je distribuiran u kinima u velikom broju zemalja širom svijeta.

Posted by on 2017-07-25. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login