Jezero Modrac top prioritet za FBiH sa aspekta zaštite okoliša

Jezero Modrac

Jezero Modrac

Čišćenje taložnih bazena i transport taložnog materijala do površinskog kopa “Čubrić”, istaknuti su kao prioritetne aktivnosti na sastanku posvećenom mogućnostima za sufinansiranje projekata koji se odnose na tretman otpadnih voda iz Rudnika mrkog uglja Banovići.

Za čišćenje ovih bazena Rudnik je već nabavio specijaliziranu mašinu u koju je investirao 750.000 KM, kao i dodatne količine flokulanata za potrebe procesa prečišćavanja otpadnih voda u iznosu 60.000 KM. Direktor Fonda za osiguranje Safet Harbinja izjavio je da će u idućoj godini biti planirana sredstva za ove namjene, jer je za Federaciju BiH jezero Modrac jedan od top prioriteta sa aspekta zaštite okoliša.

Pored toga, u ovaj projekt se planira uključivanje opština koje graniče sa Jezerom, rudnika Đurđevik i Kreka sa Elektroprivredom i ostalih subjekata relevantnih za pomenutu roblematiku, rečeno je na sastanku.

“Krenuli smo od Rudnika mrkog uglja Banovići zato što je najviše pritužbi bilo na njihov rad u ovom segmentu, ali radi se o početku jedne sveobuhvatne akcije na konačnom i kvalitetnom rješavanju pitanja zagađenja jezera Modrac, akumulacije koja služi za vodosnabdijevanje gradova i osiguranje vode za industrijska postrojenja”, rekao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Tuzlanskog kantona Zvjezdana Karadžina.

Sastanku koji je održan 26. septembra u Banovićima prisustvovali su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša, Općine Banovići i Rudnika.

Posted by on 2014-09-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login