Jezero Starača dobilo novih 120 metara obale

S novih 120 metara obale ilijaško jezero Starača, koje je grupa ljubitelja prirode spasila da ne postane deponija i izvor zaraze, postalo je još primamljivija destinacija za odmor, ali i za takmičarski i rekreativni ribolov.

StaračaUdruženje građana ”Bistro!” uz pomoć UNDP-a nastavilo je radove na uređenju ovog jezera, čišćenju, produbljenju i uklanjanju rastinja koje je prekrivalo obalu i stazu za takmičenje. Iz Udruženja su Feni kazali da je zahvaljujući novcu koji su dobili urađen ogroman posao te da je od bare s maksimalno desetak mjesta za ribolov, Starača postala jezero na kojem se mogu organizirati takmičenja za 60-ak takmičara.

– Zahvaljujući aktivnostima ribolovaca našeg udruženja i USR ‘Sarajevo 1906’, Sarajevo i okolina su dobili dvije jako lijepe vode na kojima se već uveliko održavaju takmičenja državnog ranga – naveli su iz Udruženja ”Bistro!”.

Kažu da su i njihovi prijatelji uradili dobar posao na uređenju ribarske oaze ”Lađenice” u Dobroševićima te da je i njima finansijski pomogao UNDP. Pozvali su i druge organizacije, udruženja te sve koji su u mogućnosti da pomognu onima koji žele ”prirodi vratiti dug”.

Jezero Starača se nalazi na području općine Ilijaš, nedaleko od naselja Ljubinića. Prije uređivanja, bez obzira na nezagađenu i kvalitetnu vodu, prijetilo je da postane lokalitet deponije.

Zahvaljujući ljubiteljima prirode i ribolovcima iz Udruženja ”Bistro!” koji su prethodnih godina bili inicijatori uređivanja i čišćenja ovog lokaliteta bogatog prirodnim ljepotama ovo jezero služi za održavanje takmičenja ribolovaca te kao izletište u kojem mogu uživati građani ilijaške općine, ali i cijelog Sarajevskog kantona pa i šire.

Posted by on 2017-07-30. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login