John Kennedy ubijen je na današnji dan prije 50 godina

John Kennedy

John Kennedy

Bio je to za novembar neuobičajeno topao, skoro proljetan dan. Dallas je, već na aerodromu, ali i pretrpanim ulicama uz cestu kojom se kretao automobil s Johnom Kennedyjem, pokazao koliko voli svog 35. predsjednika i njegovu suprugu Jackie.

No, kada je automobil skrenuo u Ulicu brijestova, začuo se pucanj.

“Čini se da se nešto dogodilo u povorci. Ponavljam, nešto se dogodilo, došlo je do pucnjave”, povikao je tada radijski voditelj.

Kolona je bez zaustavljanja produžila do bolnice Parkland, a ljudi su tek počeli shvaćati šta se dogodilo.

“Pogledao sam gore prema skladištu knjižare, odakle se zvuk čuo, i vidio pušku na prozoru, odmah ju je uvukao unutra”, prepričao je fotograf Bob Jackson.

Pušku je držao Lee Harvey Oswald. Ispalio je još dva ili tri puta.

“Ne znam šta vam je rečeno, ljudi, ali ja odlučno negiram ove optužbe”, branio se osumnjičeni atentator Lee Harvey Oswald.

U međuvremenu su se u bolnici ljekari borili za Kennedyjev život.
Uzalud.

“Kada sam izišao iz sobe, prišli su mi agenti FBI-a i tajne službe. Niko tada nije znao da je mrtav, ja sam znao”, rekao je ljekar Ronald Jones.

Nešto više od pola sata kasnije to je objavljeno i svijetu.

Kasnije tog dana u predsjedničkom avionu potpredsjednik Lyndon Johnson prisegnuo je na predsjedničku dužnost.

Lee Harvey Oswlad, optužen za atentat, tvrdio je da je nevin, ali to nije uspio dokazati. Dva dana nakon Kennedyjeve smrti, pred kamerama ga je ubio lokalni mafijaš Jack Ruby.

Pedeset godina poslije, mjesto ubistva karizmatičnog predsdjednika, za Ameriku je sveto, a njegov grob na groblju Arlington posjetio je predsjednik Barack Obama i jedan od njegovih prethodnika Bill Clinton. Obojica demokrati, poput Kennedyja.

Posted by on 2013-11-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login