John McLaughlin će održati koncert u Sarajevu

John McLaughlin

John McLaughlin

Britanski gitarista John McLaughlin, jedan od najutjecajnijih živućih gitarista, 5. novembra koncertom u Sarajevu, u okviru ovogodišnjeg Jazz Festa, započinje evropsku turneju sa svojim ansamblom 4th Dimension.

McLaughlin će zajedno sa multiinstrumentalistom Garyjem Husbandom, basistom Etienneom Mbappéom i bubnjarom Ranjitom Barotom boraviti u Sarajevu četiri dana i pripremati turneju kojom promoviraju aktuelni album The Boston Record.

Za pripremu koncertnog repertoara za seriju koncerata koja će okončati prvog decembra u Moskvi, McLaughlinov tim već je ranije rezervirao Studio Gramofon u Sarajevu.

“Zadovoljstvo nam je u studiju ugostiti Johna McLaughlina, a izazov da se udovolji tehničkim zahtjevima ovog ansambla shvatamo kao zadovoljstvo zbog kojeg se u Gramofonu bavimo ovim poslom”, kaže Eric Bajramović, ton majstor i šef tehnike u sarajevskom Gramofonu i dodaje:

“Privilegija nam je raditi sa muzičarima koje poštujemo i prema čijoj muzici osjećamo divljenje, a posebno smo sretni da je naš Studio u mogućnosti osigurati sve što je potrebno bendu ovog formata i značaja”.

John McLaughlin je dobitnik Grammyja za najbolji instrumentalni jazz album 2009. godine, magazin Rolling Stone ga je uvrstio među najveće gitariste svih vremena, a u historiji jazza će ostati upisan kao osnivač Mahavishnu Orchestre, projekta Shakti, ali i kao saradnik Milesa Davisa sa kojim je snimio četiri studijska albuma. Iako u 72. godini života, ovaj gitarista pokazuje muzičku vitalnost na kojoj mu zavide i znatno mlađe kolege.

Ulaznice za koncert Johna McLaughlina i ansambla 4th Dimension možete kupiti po pretprodajnim 20% nižim cijenama, u box officeu BKC-a svakim danom od 12.00 do 20.00, osim nedjelje.

Posted by on 2014-11-01. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login