Još jedna pravna pobjeda u borbi za spas Ugra: Poništena i okolinska dozvola za mHE “Oštrac”!

Federalno ministarstvo okoliša i turizma uvažilo je žalbu Kluba sportskih ribolovaca Travnik, pripremljenu od strane Aarhus centra u Bosni i Hercegovini, i poništilo Rješenje resornog ministarstva u Srednjobosanskom kantonu od 15. 03. 2024. godine.

Pojednostavljeno rečeno, mala hidroelektrana “Oštrac”, koja je izgrađena na rijeci Ugar, ali ne može biti puštena u pogon, sada je ostala i bez okolinske dozvole. Prethodno su, također nakon postupaka pokrenutih od strane Kluba sportskih ribolovaca Travnik, poništene urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje ovog štetnog objekta.

“Ovakav rasplet situacije potvrđuje našu argumentaciju da su praktično sve dozvole i saglasnosti za izgradnju ove mHE prikupljene na nezakonit način, s obzirom na to da, između ostalog, naše udruženje i zainteresovana javnost, uključujući i lokalno stanovništvo, nije bila uključena u cijeli proces, iako je to zakonska obaveza.

Klub sportskih ribolovaca, kao korisnik ribolovnog prava na svim vodotocima Srednjobosanskog kantona, nastavlja borbu za spas naših rijeka. Idemo dalje!”, naveli su iz Kluba sportskih ribolovaca Travnik.

Posted by on 2024-07-01. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login