Još se traga za 8.000 nestalih u proteklom ratu

BiH, nestaliInstitut za nestale osobe BiH traga za još 8.000 osoba nestalih u proteklom ratu, jer nema informacije gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci, izjavila je agenciji Srni portparolka Instituta Lejla Čengić.

Čengić je navela da se rijetke informacije o pojedinačnim i masovnim grobnicama koje dobiju u Institutu, pokažu kao tačne u oko 15 posto slučajeva, ali da istražioci provjeravaju svaku informaciju direktno na terenu.

Ona je apolavala da svi koji imaju bilo kakvu informaciju gdje bi mogli da se nalaze posmrtni ostaci, da se anonimno jave Institutu na besplatan broj telefona 080 02 01 07.

Čengić je navela da je od više od 30.000 nestalih do sada pronađeno 23.000. Više od 20.000 je identifikovano i predato porodicama kako bi ih dostojanstveno sahranile.

“Oko 3.000 neidentifikovanih posmrtnih ostataka još leži u 11 spomen-kosturnica i mrtvačnica u BiH zato što nema DNK-a podudaranja. U posljednje vrijeme radimo revizije osam spomen-kosturnica i mrtvačnica u Federaciji BiH i tri u Republici Srpskoj da bi imali precizne podatke šta se u njima nalazi i riješili što veći broj neidentifikovanih koji su ranije ekshumirani”, navela je Čengić.

Prema njenim riječima, razlozi zbog kojih nije izvršena identifikacija ovih posmrtnih ostataka su višestruki.

Među vodećim je nedostatak uzoraka krvi sa kojima bi se koštani uzorci uporedili, zbog čega nema DNK podudaranja.

“U velikom broju slučajeva kosti su ugljenisane i kontaminirane, pa nije moguće utvrditi identitet DNK-a analizom, a u nekim slučajevima ubijene su kompletne porodice tako da niko nema da da krv”, dodala je Čengićeva.

Ona je istakla da jedan broj posmrtnih ostataka u spomen-kosturnicama nije iz proteklog rata, već je riječ o žrtvama iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Čengić je dodala da će ovi slučajevi, koji nisu iz mandata Instituta, u svakom slučaju biti izdvojeni.

Sutra, 30. augusta, obilježava se Međunarodni dan nestalih osoba.

Posted by on 2013-08-30. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login