Julian Lage na XX2. Jazz Festu Sarajevo

Julian Lage

Julian Lage

Julian Lage, “čudo od djeteta” o kojem je snimljen dokumentarac kada je imao samo osam godina, sa 12 je nastupao na dodjeli nagrada Grammy, u 31. godini života jedan je od istaknutijih muzičara svoje generacije i gitarista fascinantne tehnike i talenta koji iza sebe ima gotovo 30 albuma i tri Grammy nominacije za najbolji album.

Lage je ove godine već objavio tri albuma, a za album Mount Royal iz prošle godine, snimljen sa Chrisom Eldridgeom, osvojio je uz nominaciju za Grammy i Independent Music Award za najbolji instrumentalni album godine, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

Ovaj gitarista nije nepoznat festivalskoj publici, o njegovim izvedbama na scenama Jazz Festa Sarajevo pisali su i međunarodni muzički kritičari, a o njegovom iznimnom talentu i umijeću publika ovogodišnjeg festivala će svjedočiti na različitim nastupima koje će Julian Lage održati na XX2. Jazz Festu Sarajevo – na ukupno šest evropskih premijera.

Na otvaranju XX2. Jazz Festa 2. novembra nastupit će u kvartetu Insurrection, nakon toga predstavit će se u gitarističkom triju sa Gyanom Rileyem i Billom Frisellom izvodeći još uvijek nesnimljeni repertoar Nove Cantici per Francesco d’Assisi. Nastupit će i u kvartetu pjevačice Petre Haden te kao član koncepta Cobra.

Kao što je prije dvije godine evropsku premijeru u Sarajevu imao program The Bagatelles Marathon, tako će 3. novembra biti održan “MASADA dan” s 11 koncerata uključujući i The Book of Angels Special i evropsku premijeru The Book Beriah Marathona.

U SARTR-u će u okviru prvog programa premijeru imati Angels Quartet u kojem pored Juliana Lagea nastupaju John Zorn, basista Jorge Roeder i bubnjar Kenny Wollesen, dok će u okviru Maratona, u Domu policije Lage još jednom nastupiti, u duetu sa gitaristom Gyanom Rileyjem.

Ulaznice za sve festivalske programe moguće je kupiti u sistemu kupikartu.ba. Na web stranici Jazz Festa u prodaji su još samo nekoliko dana i kompleti ulaznica.

Posted by on 2018-10-11. Filed under Film & Muzika, Jazz Fest Sarajevo, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login