Jupiterova Evropa glavni kandidat za vanzemaljski život

Europa Jupiter

Europa Jupiter

Nakon što su detaljno proučili dvije decenije stare podatke svemirske letjelice Galileo, naučnici su objavili da je Jupiterov mjesec Europa glavni kandidat u potrazi za izvanzemaljskim životom.

Ta letjelica Američke svemirske agencije (NASA) bila je prva koja je 1995. ušla u orbitu divovskoga plinovitog planeta.

No, očitanja koja je Galileo tada poslao dugo su zbunjivala naučnike.

Vodeni stup i okeani ispod leda
Sada su uvjereni da je Galileo ondje proletio kroz vodeni stup, odnosno svojevrsni gejzir koji se probio kroz Europinu zaleđenu površinu.

Ispod tog ledenog pokrova nalazi se okean, dvostruko veći od svih Zemljinih okeana zajedno.

U tom je trenutku letjelica bila 200 kilometara iznad Europe.

“Znamo otprije da Europa ima mnogo elemenata potrebnih za život, barem za onakav život kakav mi poznajemo. Ima vode. Ima energije. Ima ugljika. Mogućnost postojanja života jedno je od velikih pitanja koja želimo istražiti”, rekla je naučnica Elizabeth Turtle iz laboratorija za primijenjenu fiziku na Sveučilištu “Johns Hopkins”.

“Činjenica da smo otkrili vodeni oblik stvarno je uzbudljiva. To znači da postoje načini da se materijal iz okeana, koji je vjerovatno najpogodniji dio Europe za život, jer je topliji i zaštićen od radijacije ledenom korom, probije kroz ledenu kapu. A to znači da ćemo moći doći do uzoraka”, kazala je Turtle.

Europa Clipper kreće 2022. godine
NASA će za koju godinu imati priliku za to.

Agencija 2022. godine namjerava lansirati letjelicu Europa Clipper s ciljem istraživanja Jupiterove orbite.

Niskim preletima nastojat će doći do uzoraka iz “gejzira” i tako naučnicima omogućiti potragu za eventualnim mikrobnim oblicima života u Europinom okeanu.

Posted by on 2018-05-27. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login