Juventafest povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar, nudi mogućnost da uče

Na ovogodišnjem, 5. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatra Juventafest bit će izvedene predstave sudionika iz država regije, te Rusije, Slovačke i Rumunije.

JuventafestDirektorica Festivala Jasna Diklić kaže da je to jedinstven festival, u kojem su svi sudionici pet dana trajanja zajedno.

– Obično se dođe, odigra predstava i ode. Na ovom festivalu svi učesnici – srednjoškolci su pet dana trajanja tog festivala zajedno. Idu na radionice, gledaju jedni drugima predstave i to je obavezan dio njihovog sudjelovanja na festivalu. Oni se druže, razmjenjuju kreativnost, ruše predrasude – naglasila je.

Precizira da se četiri radionice (lutka, maska, pokret i muzika) održavaju u kontinuitetu od prvog festivala, a od ove godine bit će dodate još dvije radionice. Jedna je o rodnoj ravnopravnosti – iz nevladine organizacije XY, a druga se odnosi na edukaciju nastavnika srednjih škola na području KS-a koji vode dramske sekcije u svojim školama.

Diklić vjeruje da će i ovogodišnji festival biti veoma kvalitetan i dodaje da “srednjoškolci prave čuda”. Ipak s razočarenjem naglašava da već peti festival ne mogu dobiti predstavu srednje škole iz Sarajeva, grada u kojem se festival i održava.

– Dovodili smo predstave iz cijele BiH (Tuzle, Bijeljine, Banje Luke, Zenice), ali ne i iz Sarajeva. I ono što nam se nudi, ispod je svakog kriterija. Možda će radionica za nastavnike doprinijeti (ili bi mogao da nam pomogne neko drugi ko se želi baviti tom vrstom vanškolske aktivnosti) da za narednu godinu imamo i predstavu iz grada u kojem se održava takav festival.

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest nastao je 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici. Juventafest nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, povezuje mlade ljude zainteresirane za teatar i nudi im mogućnost da uče i usavršavaju se kroz rad i druženje.

Peti internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest održava se od 9. do 13. septembra u Sarajevu, a otvaranje je najavljeno za 9. septembar u 19.30 sati u Pozorištu mladih.

Posted by on 2017-09-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login