Južna Afrika: Pronađen prvi crtež star 73.000 godina

crtež

crtež

Naučnici vjeruju da su otkrili do sada najstariji ljudski crtež na malom fragmentu stijene u Južnoafričkoj Republici, koji je nastao prije 73.000 godina. Crtež prikazuje ukrštene i poprečne linije ucrtane u stijenu oker pigmentom.

Drevni crtež, koji neke naučnike podsjeća na današnju tarabu /#/, pronađen je u pećini Blombos na južnoj obali Južnoafričke Republike.

Crtež predstavlja važan dokaz o početku modernog načina mišljenja ljudske rase, navode naučnici u članku objavljenom u prestižnom časopisu “Priroda”.

Iako su drugi naučnici pronašli i starije tragove napravljene bojom na drugim mjestima u svijetu, istraživanje pokazuje da je ovo prvi pronađeni apstraktni crtež.

Originalni crtež je vjerovatno bio i kompleksniji, smatraju arheolozi.

Ovo je samo jedan od brojnih nalaza iz pećine Blombos, 300 kilometara udaljene od Kejptauna, među kojima su perle obojene okerom i set za boje star 100.000 godina.

Čovječanstvo je počelo da koristi oker, pigment gline, prije 285.000 godina, utvrdili su naučnici.

Posted by on 2018-09-13. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login