Južna Koreja i Meksiko u kalendaru Formule 1

Formula 1

Formula 1

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) objavila je kalendar utrka za svjetsko prvenstvo Formule 1 u 2015. godini.

U kalendaru je rekordna 21 utrka. Sezona već tradicionalno počinje 15. marta Velikom Nagradom Australije, a završava 29. novembra u Dubaiju.

Od iduće sezone u kalendaru je i Velika Nagrada Južne Koreje koja bi se trebala održati 3. maja, no utrka još nije službeno potvrđena. Nakon 23 godine u programu natjecanja nalazi se i VN Meksika. Posljednji put F1 utrka na autodromu Hermanos Rodriguez u Mexico Cityju održana je 1992. godine, a pobijedio je Britanac Nigel Mansell. Južna Koreja je bila u kalendaru od 2010. do 2013.

Ukinuto je i kontroverzno pravilo o dvostrukim bodovima u zadnjoj utrci koje je bilo na snazi ove godine. FIA je donijela i odluku kako će vozači u F1 od 2016. godine imati najmanje 18 godina. Uvedeno je i pravilo kako prije ulaska u F1 vozači moraju odraditi barem dvije godine u nižim formulama, te da moraju imati važeću vozačku dozvolu.

Posted by on 2014-12-24. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login