Kakao sve skuplji, čokolade sve manje

čokoladaAko se situacija ne popravi, a ljubitelji čokolade ne smire malo strasti, čokolada bi mogla postati luksuzna roba, rijetka i skupa kao kavijar.

Slatki užitci poput čokolade vrebaju na svakom koraku: u prodavaonicama, kafićima i restoranima, no proizvođači upozoravaju – ako nastavimo toliko jesti čokoladu za nekoliko godina police će biti prazne.

Vijest i naslov koje rijetko tko želi čuti: “nestašica čokolade”.

No, to bi mogla biti realnost 2020. godine, jer od najvećih proizvođača čokolade stiglo je upozorenje: “Jedete čokoladu brže nego što farmeri mogu proizvesti njen ključni element”.

Cijena kakaa ove godine skočila je za čak 25 posto.

Krivci za to jednim djelom su vremenske neprilike, a drugim Azija u kojoj potražnja za tim slatkim užitkom raste neviđenom brzinom.

Brazil uvozi kakao

Takav trend zahvatio je i Južnu Ameriku, gdje je čokolada i izumljena. Brazil, koji je nekad bio najveći svjetski proizvođač kakaa – sada ga uvozi.

Kada sve to povežete s ebolom koja hara Afrikom, kontinentom kakaa, imate problem.

“Ako velike internacionlne kompanije ne budu mogle kupovati kakao iz Zapadne Afrike, počet će ga tražiti na drugim mjestima. Vjerojatno će ga nabavljati odakle i ja. Za takva mjesta to će biti odlično, ali to bi moglo rezultirati novim povećanjem cijena”, ukazuje Paul Young, majstor pravljenja čokolade.

Neki proizvođaći pokušavaju se osigurati ulaganjem u nove farme kakaa u Kolumbiji i Trinidadu, no ako se situacija ne popravi, a ljubitelji čokolade ne smire malo strasti, čokolada bi mogla postati luksuzna roba, rijetka i skupa kao kavijar.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2014-11-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login