Kako i kada s djetetom razgovarati o seksu

seks

seks

Od nas bi trebali naučiti koje vrijednosti bi trebali cijeniti u životu i kod drugih ljudi, trebali bi biti uz njih dok grade samopouzdanje, upoznaju sebe, pa i uče na pogreškama…, a sve to kako bi jednog dana donijeli ispravnu odluku o životnom partneru ili bliskom prijatelju, svim onim osobama koje će pustiti u svoj život.

U glavi svakog roditelja prolaze slične misli, brige i pitanja. Kada u kući imate adolescenta samo je pitanje vremena kada će doći do situacije da sa svojim djetetom popričate o ozbiljnim životnim temama i pitanjima. Uostalom, kao roditelji ne smijemo takve situacije prepustiti slučaju.

Djecu treba pripremiti na ozbiljan život jer tko bolje od nas zna da nije sve kao u bajci. A mi, roditelji, dobro znamo i kako roditeljstvo zahtjeva naš cjelodnevni angažman i da, kako su mnogi već i sami zaključili, samo uz dijete ne dobivamo upute za korištenje.

Treba ih učiti da polako počnu preuzimati odgovornost za svoje postupke i u konačnici za svoj život.

Od nas bi trebali naučiti koje vrijednosti bi trebali cijeniti u životu i kod drugih ljudi, trebali bi biti uz njih dok grade samopouzdanje, upoznaju sebe, pa i uče na pogreškama…, a sve to kako bi jednog dana donijeli ispravnu odluku o životnom partneru ili bliskom prijatelju, svim onim osobama koje će pustiti u svoj život.

Pubertet je, vjerujemo da ćete se složiti, pakao. No, kao što je vama teško, jednako teško je i njima, pa se, prije nego zagrmite i uđete u svađu, trebate prisjetiti sebe u tim godinama.No zaboravimo sada njihove promjene ponašanja, iznenadnu razmaženost ili bahatost i slične simptome puberteta… Ono što nas treba više zanimati je pitanje seksualnosti jer je to pitanje koje posebno teško pada i djevojkama i dečkima, ali i nama roditeljima.

Posljedično, sve češće se govori o tinejdžerskim trudnoćama, o spolnim bolestima u ranoj adolescentskoj dobi, a to nitko od nas ne želi za svoje dijete, zar ne? Stoga, olakšajte i sebi i njima – razgovarajte.

Nije lako, i nitko to ne tvrdi, ali to nam je dužnost. U protivnom, seksualnom će ih odgoju učiti jednako neiskusni vršnjaci, televizijske serije ili magazini za odrasle koji baš i ne stavljaju naglasak na seksualnu edukaciju.

Najvažnije je…

… da kroz čitav život gradite povjerenje sa djetetom, jer kada dođe vrijeme i za delikatnije teme, među vama neće biti tabua te će dijete prvo vama pristupi sa pitanjima koja ga muče.

… da dijete ima osjećaj sigurnosti da ga nećete osuditi. Naime, djeca koja su informirana i samopouzdana puno kasnije stupaju u seksualne odnose te po tom pitanju nema situacija koje bi ih iznenadile.

… da ih upozorite na ozbiljnost situacije kada ulaze u seksualne odnose. Morate im pričati o mogućim posljedicama kao što su spolne bolesti i neželjena trudnoća.

… seksualnost im predstaviti kao jedan prirodan i normalan čin, koji dolazi u paketu s ljubavi.

Vi ste roditelj, vi ste pokretač, vi ste odgovorni za svoje dijete. Djeca moraju imati osobu koja će im dati odgovore na sva njihova pitanja. Sve dok je dijete u vašoj kući imate mogućnost učiti ga životu. Onog dana kada ode, već je prekasno. Tada će neke životne lekcije naučiti samo. Nasreću, a možda i nažalost..

Kako ih pripremiti?

Započnite iskren razgovor kada osjetite da je vrijeme. Pričajte s partnerom kakvu poruku djetetu želite prenijeti, a kada se usuglasite, iznesite taj stav svome djetetu na najblaži mogući način. Naime, agresijom, vikom i lupanjem po stolu ništa nećete postići. Dakle, ne propovijedajte, već razgovarajte i to na način kako biste voljeli da je netko s vama u toj dobi razgovarao.

Prije razgovora se svakako pripremite, uostalom vi ste ti, htjeli ili ne, koji će izabrati trenutak kada će se otvoriti ova tema. Zapamtite, djeca nas dobro poznaju i jednim pitanjem mogu nas dovesti u situaciju u kojoj nećemo znati što im reći. Stoga se držite ideje u koju vjerujete i oko nje gradite priču. Svakako u nju uključite pozitivne i negativne primjere kojih se možete sjetiti.Iako to može biti ozbiljan razgovor, učinite ga privlačnim svojim pričama iz mladosti. Ispričajte djetetu savjete koje ste sami izvukli iz vlastitih i iskustava drugih ljudi jer ćete na taj način spriječiti da povjeruje u krive savjete svojih vršnjaka i informacija koje pronalazi na internetu ili na televiziji.

Na ovaj način i dijete će se lakše otvoriti te možda i otkriti o čemu razmišlja.

Nećemo se lagati, svi bismo voljeli da nam djeca čim duže ostanu netaknuta, da njihovi životi budu bolji nego naši, da ne iskuse što znači biti povrijeđen i/ili iskorišten, no dužni smo dati im do znanja i jasno reći kako je odluka o stupanju u seksualni odnos samo i jedino njihova. Međutim, moramo im naglasiti kako bi bilo ispravno da to učine tek i kada se fizički i psihički osjećaju zrelima za to i svakako s osobom u koju imaju povjerenje i za koju ih veže ljubav.

Također, vrlo je važno poticati djetetovo samopouzdanje, svjesnost o njegovim ili njezinim kvalitetama. Naime, događa se da mladi pod utjecajem vršnjaka čine svašta kako bi se uklopili, kako bi bili dio ekipe, ili, kako oni vole reći – cool. Ni jedno dijete ne bi se smjelo dokazivati drugima na ovaj način stoga je vrlo važno dati mu do znanja koliko vrijedi, što sve može i koliko nam je dragocjeno.

Nikada za ovu temu ne birajte vrijeme kada ste ili vi ili dijete napeti, potišteni ili loše volje. Seksualnost je bitna tema i ne bismo je trebali samo odraditi s nogu. U trenucima rastresenosti govoriti o važnim pitanjima nije dobro, pa radije odgodite razgovor, nego da završi u suzama, svađi ili galami.

Ne možete utjecati na to hoće li vam se dijete zaljubiti i dobro je da je tako. Međutim, vrijednosti koje im usadite igrat će važnu ulogu u odabiru te, za njih posebne osobe…

Savjet više!

Iako bismo očekivali kako bi majke trebale razgovarati s kćerima, a očevi sa sinovima, bolja je taktika da otac razgovara s kćeri, a majka sa sinom. Na taj način otac može objasniti svojoj mezimici zašto je posebna, zašto neki dečki možda nisu dovoljno dobri za nju i kako bi se trebao ponašati dečko kojemu je iskreno stalo do nje. S druge, pak, strane, majka može sinu bolje objasniti kako cure očekuju da im dečki pristupe, koliko su važne emocije i zašto nije prihvatljivo iskorištavati djevojke na ovaj način.

Pet poruka koje je važno izreći djetetu na glas:

1. Tvoje je pravo izabrati ljude s kojima se želiš ili ne želiš družiti. Nikada i nikome ne duguješ svoje vrijeme.

2. Sam odaberi s kim želiš ili ne želiš ući u seksualne odnose.

3. Uvijek zaslužuješ izbor.

4. Svaki čovjek zaslužuje da se prema njemu odnosi sa dostojanstvom.

5. Uvijek ću biti tu za tebe i voljeti te bez obzira na sve.

S obzirom na činjenicu kako u našem školstvu postoji mnogo rupa, dužni smo ne zatvarati oči pred pitanjima koja su važna za budućnost naše djece, jer nitko drugi neće.

Posted by on 2017-03-15. Filed under Ljubav & Seks, Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login