Kako na jednostavan način smanjiti količinu bačene hrane?

hranaStudije provedene na univerzitetima u Bologni i Milanu pokazale su kako se korištenjem kartonske ambalaže za čuvanje voća i povrća može znantno smanjiti količina bačene hrane uz istovremeno smanjivanje “vodenog otiska” budući da se za proizvodnju jedne ambalaže od onduliranog kartona potroši samo osam litara vode.

Studiju je naručio talijanski konzorcij Bestack koji okuplja nacionalne proizvođače ambalaže za voće i povrće od onduliranog kartona, materijala koji je prirodan, obnovljiv i može se vrlo lako reciklirati.

Studija koju je proveo Unierzitet u Bologni navodi kako je stupanj očuvanosti voća i povrća u ambalaži od onduliranog kartona do 20 posto veći u odnosu na druge vrste ambalaže.

To ukratko znači da imamo više vremena za konzumaciju proizvoda, što direktno znači i manje bačene hrane.

Istraživanje Politehničkog univerziteta u Milanu je pak nadopunilo studiju provedbom “vodenog otiska” ambalaže od valovitog kartona te došlo do rezultata od osam litara po komadu ambalaže, što je zaista zanemariva brojka ukoliko u obzir uzmemo činjenicu da prosječnim tuširanjem od pet minuta potrošimo oko 70-ak litara vode, prenosi portal croenergo.eu.

Claudio Dall’Agata, direktor Bestacka, napominje: “Danas je problem sa nestašicom vode globalna tema koja nije ograničena samo na najsiromašnije zemlje, već na gotovo cijeli planet. Kako bi maksimalno smanjili vodeni otisak sektora voća i povrća, prije svega moramo osigurati dobro “prijenosno sredstvo” koje će, osim male količine vode koja se koristi prilikom njegovog stvaranja, znatno smanjiti i razinu bačene hrane za čiju su proizvodnju iskorištene velike količine vode”.

U konačnici, ukoliko s jedne strane bilježimo sve veću zabrinutost zbog globalnog zatopljenja i zagađenja, moramo ozbiljno razmisliti o smanjenju korištenja vode u proizvodnim procesima.

A budući da je sektor voća i povrća jedan od najvećih potrošača pitke vode, potrebno je posebnu pažnju usmjeriti ka smanjenju potrošnje vode u ovoj industriji.

Bitno je napomenuti kako su prehrambene navike jedan od bitnih faktora u određivanju individualnog “vodnog otiska” (vegetarijanci u prosjeku troše 50 posto manje vode nego osobe koje jedu meso), a odmah iza njih se nalazi potrošnja vode u pakiranju i distribuciji hrane.

Ondulirani karton jedan je od ekološki najprihvatljivijih materijala budući da za njegovu proizvodnju ne treba mnogo resursa te je vrlo učinkovit u usporavanju “truljenja” hrane i bacanja hrane.

Posted by on 2014-03-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login