Kako otvoriti zatvor?

Državni zatvor Bosne i Hercegovine

Državni zatvor Bosne i Hercegovine

Državni zatvor Bosne i Hercegovine, čiji je početak izgradnje najavljen još davne 2006. godine, a završetak 2014, kako kažu nadležni, mogao bi biti u funkciji do kraja ove godine. Naime, problem oko visine naknade za tehnički prijem na koji se čeka gotovo godinu dana trebao bi, kako najavljuju nadležni biti riješen iduće sedmice.

Pregovori u vezi sa tehničkim prijemom državnog zatvora koji je smješten u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj (RS) su nakon godinu dana u završnoj fazi. Naredne sedmice na sastanku Upravnog odbora Jedinice za izgradnju državnog zatvora sa čelnicima Unis instituta za ekologiju iz Istočnog Sarajeva trebalo bi da se donese konačna odluka o visini naknade i formira komisija za tehnički prijem.

Direktor Jedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Zoran Bašić kaže da su pregovori u vezi sa tehničkim prijemom zatvora u Istočnom Sarajevu u završnoj fazi.

“U ove pregovore i rješavanje ovog problema oko tehničkog prijema uključili su se od nedavno i međunarodni partneri na ovom projektu tako da zaista mislim da je ovo neka završna faza i da će pitanje tehničkog prijema biti vrlo brzo riješeno”, kaže Bašić.

Direktor Unis instituta za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva, koji bi trebalo da odredi konačnu cijenu i formira komisiju za tehnički prijem, Đorđe Milišić kazao je za Radio Slobodna Evropa da su spremni na korekciju cijene i konačni dogovor.

“Ja se iskreno nadam da će se naći rješenje da se to završi. Mi ćemo im uskoro dostaviti prijedlog, napravićemo i određenu korekciju cijene kao znak dobre volje da se to završi jer nam je istinski stalo da taj postupak okončamo. Ja se nadam da ćemo to završiti početkom naredne sedmice”, naveo je Milišić.

Izgradnja zatvora okončana je u septembru prošle godine. Jedinica za izgradnju državnog zatvora predala je dokumente Opštini Istočna Ilidža i zatražila tehnički prijem. Opština je tada promijenila propise i umjesto 50.000 konvertibilnih maraka (oko 25.000 eura), prema do tada važećim propisima, zatražila naknadu od 526.000 konvertibilnih maraka (oko 260.000 eura). Proces je obustavljen jer su investitori, ali i Vijeće ministara BiH, ocijenili da je cijena nerealna.

Rješenjem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poništen je prethodni obračun od 526.000 konvertibilnih maraka, koji je napravila Opština Istočna Ilidža, a Unis institut za ekologiju, zaštitu na radu i zaštitu od požara iz Istočnog Sarajeva određen je kao pravno lice koje će raditi tehnički prijem zatvora, ali i pregovarati o cijeni.

Unis institut za ekologiju poslao je u aprilu ove godine Ministarstvu pravde BiH novu revidiranu ponudu za tehnički prijem državnog zatvora u iznosu od 300.000 konvertibilnih maraka (oko 150.000 eura). I ta cijena je ocijenjena kao previsoka.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kaže kako ta cijena više i nije toliko bitna, koliko šteta načinjena ugrožavanjem ugleda kod međunarodnih partnera.

“Sredstva koja su potrebna za tehnički prijem su minorna u odnosu na sredstva koja BiH gubi, i finansijska a i ona kredibilna sredstva, jer zatvor je rađen sa partnerima iz Evropske komisije i zemljama članicama EU i kakvu mi sliku dajemo našim partnerima ako ne možemo godinu dana riješiti jedan tehnički problem? I danas smo govorili na sjednici Vijeća ministara BiH i ministri su složni da još jednom damo podršku da Upravni odbor Jedinice za izgradnju zatvora postigne dogovor sa direktorom Unis instituta kako bi se posao završio čim prije”, rekao je Grubeša.

Ministar Grubeša vjeruje da se sporazum oko tehničkog prijema biti potpisan početkom naredne sedmice, a odmah po okončanju tog postupka uslijediće imenovanje vršioca dužnosti upravnika Zatvora BiH i biti raspisan konkurs za prijem budućih poslenika.

U državnom zatvoru kapaciteta 348 mjesta bit će smješteni pritvorenici i osuđenici Suda BiH.

Projekt je finansiran iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava.Izgradnja zatvora BiH finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope od 19,3 miliona eura, BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura i Vlada SAD-a dala je 1,1 milion američkih dolara za obuku zatvorskog osoblja.

U funkcionalnom i organizacionom smislu, državni zatvor je koncipiran kao složena cjelina koja će udovoljiti najvećem stepenu sigurnosti i najvišim evropskim standardima za ovu vrstu objekata. Cijeli kompleks okružen je sa četiri pojasa sigurnosnih ograda.

Posted by on 2018-08-30. Filed under Istočno Sarajevo, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login