Kako postati uspješan biznismen

biznismen

biznismen

Koliko god bili različiti, uspješne preduzetnike neke stvari ipak povezuju, a to su često stavovi dijametralno suprotni uvaženom razmišljanju.

Ovi primjeri pokazuju djelić mentaliteta koji bi trebalo da usvojite ako želite da budete uspješni u biznisu.

Akcija je uvijek bolja od razmišljanja
Imati detaljan plan je odlično, ali ponekad previše razmišljanja dovede do zastoja. Većina preduzetnika uopšte ne stigne dalje od treće tačke nekog plana, nego se prilagode postojećoj situaciji. Provedite određeno vrijeme planirajući, ali puno više vremena radeći.

Novac je ključ neuspjeha
Ulaganje, svakako, podrazumjeva određenu svotu novca. Međutim, većina kompanija i poslova zahtjeva niska ulaganja da bi se započelo s radom. Velika ulaganja obično dolaze s velikom cijenom, koju ćete kad-tad morati da platite.

Kratkoročni uspjeh je lako postići, kad imate novca na pretek.

Kad imaš, troši. Ali ne na sebe
Prije nego što potrošite novac svoje kompanije na bilo šta, zapitajte se šta bi vaši kupci mislili o tome. Što više dajete svojim klijentima ono što oni traže, utoliko ćete i vi dobiti od njih ono što želite. I svi su na dobitku.

Zapamtite, uspjeh se ne mjeri skupom kancelarijom, nego profitom.

Lokacija je vrlo bitna
Uzmimo restorane kao primjer. Često puta ugostitelji, koji nemaju previše novca za ulaganje, nalaze loše lokacije u nadi da će dobra hrana i besprijekorna usluga napraviti razliku i da će na osnovu njih ipak dobiti goste. Lijepa je to priča u teoriji, međutim u praksi i nije tako lako izvodljiva, pa tako jeftinije na početku često znači skuplje na kraju.

Lovi samo ono što se može uloviti
Lijepo je maštati o velikim ulaganjima, bogatim i moćnim poslovnim partnerima, ali to se ne događa na početku. Koncentrišite se na realne ciljeve i tada ćete sigurno imati uspjeha.

Zarada nije ljudsko pravo
Bez obzira na to koliko vi marljivo radili, niko ne mora da kupi ono što vi prodajete. Ukoliko se uhvatite sebe u razmišljanju da nešto “nije fer” i da bi trebalo “bolje da zarađujete za ovo što radite”, odmah prestanite. Imate pravo na zaradu, ali niko drugi osim vas nije odgovoran za to hoćete li moći preživjeti od onoga što radite.

Vreme je izvor prihoda
Sve što radite trebalo bi vam se vrati nekakvim prihodom. Smanjite administraciju i usredsredite se na pokušaj stvaranja profita. Naravno da možete zaraditi radeći ono što volite, ali samo ako to što volite donosi prihod.

Posted by on 2015-04-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login