Kako prepoznati kompjuter kojeg je napao virus

antivirusUkoliko znate na šta da obratite pažnju kako bi prepoznali simptome koji ukazuju da je vaš računar možda zaražen opasnim kompjuterskim virusom, onda veoma lako možete riješiti problem.

Kompjuterski virusi dizajnirani su tako da ih prosječan korisnik veoma teško može primjeti, te ljudi koji prave ovu vrstu softvera ne žele da ih lako očistite sa vašeg računara.

Iznenadni pad performansi
Ukoliko vam kompjuter radi sporije nego obično ili je u pozadini pokrenuta gomila sumnjivih programa, malware može da bude uzrok svemu tome.

Programi za zaštitu ne funkcionišu
Virusi će često pokušati da isključe svaki vid zaštite koje vaš računar ima kako bi se zaštitili, odnosno kako biste ih vi teže identifikovali i obrisali. Ukoliko programi poput Windows Update-a, Task Manager-a, Regedit-a, System Restore-a, Msconfig-a ili neki antivirusni softver ne funkcionišu, imate dobar razlog da postanete sumnjičavi da nešto nije kako treba.

Toolbar-ovi koje ne možete ukloniti
Veliki broj programa može da instalira nove toolbar-ove u vašem internet pretraživaču, što uglavnom nervira veliki broj ljudi. Međutim, ukoliko novoinstalirane toolbar-ove ne možete ukloniti, nešto nije kako treba.

Promijenile su vam se početne stranice u internet pretraživaču
Ovo je sličan problem kao i sa toolbar-ovima. Ukoliko se ove stranice promjene u nešto što nepoznato i ne možete ih vratiti na prethodne, neki virus je vjerovatni uzrok.

Šta možete da uradite?
Prvo pretpostavite da je vaš antivirusni program kompromitovan, pa računar skenirajte sa nekim drugim alatom koji nije potrebno instalirati.

Neki od tih programa su recimo ESET Online Scanner ili HouseCall. Preporučljivo je skenirati kompjuter sa Safe Mode with Networking načinom rada.

Posted by on 2014-12-21. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login