Kako reagovati kada se dijete drogira ili konzumira alkohol

odlican 5Zloupotreba droga sa sobom nosi mnoštvo problema pa roditelji često trebaju pomoć u prevladavanju ove opasnosti koja prijeti zdravlju i dobrobiti djece.
Spoznaja da dijete puši ili pije većini je roditelja problem koji ih plaši. Kada otkriju da se dijete drogira, njihov strah prelazi u paniku. Zato je važno znati kako reagirati u takvim okolnostima.

Ne prepuštajte se panici

Najvažnije je ostati miran i pokušati shvatiti šta se događa s djetetom. Prihvatite i iskoristite svaku pomoć koja vam treba. Ovisnost se može liječiti, što se ranije otkrije, to će liječenje biti uspješnije. Ponekad se događa da roditelji ne žele priznati da njihovo dijete ima problem.

Ljutnja, osjećaj krivice i promašenosti kao roditelja najčešće su reakcije koje se tada javljaju. Ne predajite se, možda i jeste pogriješili, ali pokušajte to ispraviti i pomozite djetetu i samom sebi.

Alkohol je gotovo isti kao i droga. Neki se jednostavno više ne znaju zabaviti bez alkohola, ne znaju razmišljati, niti postupati ispravno u raznim situacijama.

U ovakvim situacijama također treba pružiti pomoć, jer gotovo niko nije dovoljno jak da bi se sam izvukao iz toga.

Posted by on 2012-02-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login