Kako se izboriti za posao tokom probnog roka

posao

Uspjeh u probnom roku

Često poslodavci primaju radnike na probni rok od mjesec ili tri mjeseca prije nego što ih zaposle. U tom probnom roku procjenjivat će vašu zainteresiranost i kompetenciju. Kako biste dobili posao pokušajte se pridržavati nekih osnovnih pravila.

Pojavite se na vrijeme

Nikad ne kasnite, jednom kada ste dobili priliku iskoristite je. Pokažite koliko ste ozbiljni i odgovorni. Ne gledajte na sat, čak iako vam je dosadno ne pokazujte to. Nađite neki posao, ali ne privatni. Pitajte imaju li kakvu nesređenu arhivu ili zaostatke koji biste mogli riješiti.

Slušajte i učite

Pažljivo slušajte sve što vam govore. Ako nešto ne razumijete, pitajte. Od zaposlenika se očekuje da pita, ali ne da radi greške.  Obratite pozornost kako se vaše kolege odnose jedni prema drugima. Kopirajte ih. Ako vam se nešto i ne sviđa, ne upozoravajte na to i ne uvodite promjene. Većina poduzeća ima nepisana pravila ponašanja, trebali biste ih razumjeti.

Pokažite entuzijazam

Bilo kakav zadatak dobijete pokažite oduševljenje. Kritike uzmite pažljivo, zahvalno i ne shvatajte ih lično. Bilo koga da sretnete na poslu ponašajte se prema njemu ljubazno i s poštovanjem. Nije važno radi li se o nezadovoljnom kolegi, klijentu…

Budite fleksibilni

Prihvatite sve zadatke koje vam povjere, čak i one koji se možda ne odnose na vaš posao. Pokažite da ste spremni na ekstra napor u slučaju gužve.

Sve zadatke shvatajte ozbiljno

Pitajte do kada bi trebali biti završeni, ako mislite da ih ne možete obaviti na vrijeme, u očekivanom roku, recite unaprijed, ne čekajte zadnji trenutak. Objasnite nadređenima zbog čega mislite kako nećete uspjeti završiti. Pokušajte odrediti korake koje ćete moći obaviti.

Budite timski igrač

Zapamtite da niste na takmičenju među kolegama. Svi ste u jednom timu tako da je saradnja ključna riječ.

Dajte sve od sebe

Svaki šef poštuje radnika koji naporno radi, ispunjava svoju kvotu i dobro obavlja svoj posao.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Magazin, Uspjeh & Karijera. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login