Kako se udvostručio broj branilaca BiH

borci, protest

borci, protest

Pripadnici boračke populacije koji već mjesecima protestiraju u šatorima ispred zgrade Vlade Federacije BiH najavili su kako će sami pripremiti i objaviti jedinstveni registar boraca ukoliko to ne učini resorno ministarstvo. Počeli su sa pripremama, a pomoć očekuju od svih organizacija. Kako kažu, cilj je zaustaviti kriminal, skinuti državi s leđa lažne borce, a pravima omogućiti dostojan život.

Strpljenja kažu nemaju. Jasno im je zašto se ne objavljuje registar, te će ga napraviti i objaviti sami ukoliko to ne uradi nadležno ministarstvo, poruka je ovo boraca koji već mjesecima pred zgradom Federalne vlade protestiraju u šatorskom naselju. Već su počeli prikupljati podatke, jer ne vjeruju da će to vlast ikada uraditi kaže Asmir Grbić.

„Spiskove ćemo javno objaviti da čitava javnost vidi, a predaćemo i Ministarstvu ako treba neka i oni imaju, i neka javnost vidi s kakvom mafijaškom grupom koja ovdje vlada, ima posla.“

Grbić svoju tezu dokazuje, kaže, prostom matematikom.

„Da se smanji broj vojnika koji nisu tu potrebni; 570 hiljada vojnika ima sada, a rat završio sa 270 hiljada, uključujući i hrvatski komponentu. Sada imamo 300 hiljada viška onih koji primaju dodatke po nekoj stranačkoj liniji.“

Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva ponudio im je svoje podatke i usluge. Jasno je, smatra direktor Centra Mirsad Tokača, da se na ovom primjeru radi o sistemskoj korupciji uz pomoć koje se kupuju glasovi i socijalni mir.

„Nijedan ministar, kako ovaj sada tako i njegov prethodnik, nisu htjeli da u taj problem uđu ozbiljno jer je veliki je broj onih koje nelegalno finansiraju, i radije žrtvuju ogromna finansijska sredstva koja se mjere milijardama maraka, a sada kad su ovi ljudi odlučili da protestvuju i traže, oni sad to izbjegavaju. Sve izgleda legalno a zapravo se kroz to provlači jedna koruptivna radnja. Trebalo bi podatke skupiti i na državnom nivou i u jednom i drugom entitetu. Gospodin Bukvarević govori o cifri od 45 hiljada poginulih boraca, što je potpuno netačno. Ja sam radio istraživanje po kome je 30.541 pripadnika Armije BiH i šest hiljada HVO poginulo. Otkud razlika od osam i po hiljada ljudi? Jesu li to ti nelegalni korisnici? Ako imate u vidu da je negdje između 250 i 300 eura prosječno primanje porodice šehida ili poginulog borca, pomnožite broj mjeseci i godine i doći ćete do abnormalne cifre“, pojašnjava Tokača.

Istinske borce vrijeđa činjenica da jedinstvenog registra nema, za Radio Slobodna Evropa kaže predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić. A nema ga, tvrdi, jer politika to ne da.

„Postoji onoliki interes koliko politika ima interesa. To je taj interes. Jednostavno rečeno, pravi borci traže da se objavi jedinstveni registar boraca, ali, pošto ima jako puno lažnjaka, ja moram tako reći, a te lažnjake u najvećem je mogućem procentu politika ubacivala i tome kumovala politika, da bi formirala svoju glasačku mašineriju, naravno, nešto od toga i na druge načine, njima nije u interesu da se taj registar objavi. Ako se registar objavi, on će mnogo štošta otkriti. Otkriće ustvari mnoge lažnjake, a uz to ide i da će otkriti ko stoji iza tih lažnjaka“, napominje Karavelić.

S obzirom da je rat stao prije 22 godine, a tek sada se uspostavlja registar, zloupotrebe su bile očekivane. Da se to, tvrdi Karavelić, uradilo na vrijeme, neposredno nakon rata, ne bi se došlo u ovu poziciju i mnogo šta bi za borce bilo drugačije. I ukidanje 1.600 boračkih udruženja jedan je od ključnih zahtjeva onih koji su kako kažu po rovovima ostavili svoje zdravlje. Tu, smatra Asmir Grbić nema ni „b“ od brige o borcima, već o vlastitom dobru.

„Ogromne pare su prošle kroz ta udruženja za koja niko nije odgovarao. Niti se zna koliko je para ulazilo ni u šta su trošena – ti računa nisu polagali. Šta oni kažu da nas predstavljaju. Oni nas ne predstavljaju, evo kog god borca pitaš je li neko iz tih udruženja došao da ga obiđe, da ga pita kako živi, ima li posla“ , kaže Grbić.

Ovaj put, poručuju, ne žele odustati. Saznaće se odakle je, kažu, došlo tih 300 hiljada boraca, makar ih sami objavili.

 

Posted by on 2017-09-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login