Kako trčati u zimskim uslovima: Obucite se slojevito i pijte vodu

trčanje

trčanje

Ustajanje ujutro zimi kada je još mračno i hladno bude nerijetko teško što može napraviti problem u realizovanju sportskih aktivnosti poput trčanja. Slijedi nekoliko savjeta kako da trčite i zimi, a da ne osjetite posljedice.

Kako piše portal RunningBrina, potrebno je da se adekvatno obučete za trčanje po hladnoći i vaš imuni sistem će samo postati jači. Imajte na umu da će se vaše tijelo brže zagrijati na hladnoći, ali isto tako će se brže ohladiti pa je krucijalno da mokru odjeću skinete čim prestanete trčati.

1. Obucite se slojevito

Obucite više slojeva odjeće koja vam je udobna i kada počnete trčati skinite jedan ili dva sloja. Svežite odjeću oko struka. Stručnjaci savjetuju da najtopliji komad odjeće ostavite na sebi. Ne zaboravite prekriti uši, ruke i zglobove. Preporučuje se da trčite prema vjetru na početku, a da se vraćate tako da vam vjetar puše u leđa.

2. Ne zaboravite na hidrataciju

Bez obzira što je hladno vaše tijelo gubi tekućinu dok trčite isto kao i ljeti. Obavezno ponesite vodu ili drugi napitak koji ćete piti.

3. Šta kada su temperature ispod nule?

Prije nego krenete napolje obavezno pogledajte izvještaje u eventualnim upozorenjima hidrometeoroloških zavoda, te kolika je temperatura, odnosno onaj dio gdje piše “osjećaj kao da je” i broj stepeni. Nekada je bolje da odete u teretanu umjesto da trčite vani jer temperature ispod nule i suh zrak mogu pogoršati zdravstveno stanje.

Posted by on 2018-12-23. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login