Kako ubrzati metabolizam?

metabolizamAko slučajno niste znali, trčanje ne samo da troši kalorije, već i usporava starenje, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Stanford. A kad je rad na sebi u pitanju, evo što možete učiniti da ubrzate svoj metabolizam.

Dižite utege

Rad na mišićima poboljšava rad metabolizma, jer se za dizanje utega koristi više energije, tako se troše i kalorije. Vježbajte barem 20 minuta tri puta tjedno.

Ne zaboravite kardio vježbe

Imate četiri minute? Pokušajte s Tabatom. Riječ je o intervalnom i intenzivnom treningu koji se sastoji od 20 sekundi napora i deset sekundi odmora. Ovakav oblik vježbanja je brz i učinkovit, pokazala su istraživanja.

Jedite često

Vaše tijelo treba malo energije da probavi hranu, stoga, ako imate male i česte obroke (oko 200 kalorija), to je puno zdravije za vaš metabolizam. Primjerice, ručak  podijelite u dva dijela, pola pojedite u 11 sati, a ostatak u 14 sati.

Pijte više vode

Voda je ključna za metabolizam, ako je ne unosite dovoljno u organizam, metabolizam postaje manje učinkovit. Pokušajte piti što više vode dnevno, preporučuje se dvije litre. Voće, povrće i ostala tekućina također se računa.

U prehranu dodajte vlakna

Vlakna nije lako probaviti i to je dobra stvar. Trošite dodatnu energiju probavljajući vlakna i tako vaš metabolizam radi. Unesite u prehranu 25 do 30 grama vlakana dnevno.

Odlučite se za proteine

Proteinske aminokiseline obnavljaju mišićno tkivo i proteini su od velike važnosti za organizam. Ako mišići ne rade kako bi trebali, metabolizam se usporava. Žene bi dnevno trebale konzumirati 70 grama proteina.

Posted by on 2014-01-12. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login