Kako ulaziti u Hrvatsku iz BiH nakon 1. jula

pasoš, BiH

pasoš, BiH

Hrvatska Vlada će pokrenuti postupak za stavljanje van snage sporazuma o ukidanju viza, kojeg je imala sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine.

Od dana pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji – vlada je obavezna da provodi vizni sistem Unije, objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ipak, s obzirom na to da se BiH nalazi u kategoriji zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za ulazak u države članice EU – ako su nosioci  biometrijskih pasoša – ni Hrvatska od 1. jula neće zahtijevati vize za državljane BiH.

Uvjet će, dakle, biti da, prilikom ulaska u Hrvatsku imaju biometrijski pasoš.

Hrvatska je također uputila prijedlog Evropskom vijeću da se i, nakon 1. jula, građanima BIH dopusti ulazak u Hrvatsku, kao i do sada, sa ličnom kartom.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH saopćilo je da su ta država i Hrvatska već ranije pokrenule zajedničke aktivnosti u cilju zadržavanja i primjene postojećeg režima prelaska granice sa ličnim kartama i nakon 1. jula 2013. godine, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Republika Hrvatska je prema irskom predsjedavanju Vijećem EU uputila prijedlog da državljani Bosne i Hercegovine nastave sa prelaskom granice sa ličnom  kartom. Ovaj prijedlog je u fazi razmatranja u nadležnim tijelima Evropske unije, a predstavnici Bosne i Hercegovine i Hrvatske često nastupaju zajedno u odbrani značaja tog prijedloga.”

Posted by on 2013-05-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login