Kako zadržati mlade u BiH?

Mladi, BiHTematski dio godišnje redovne skupština Unije za održivi povratak i integracije u BiH koja će biti održana   u Doboju biće posvećen zadržavanju mladih u BiH.

Zbog alarmantnih pojava odlaska mladih iz BiH, posebno iz ruralnih područja, koja su uočena na osnovu istraživanja i identifikacije potreba za povratnike i interno raseljena lica, u oblastima rekonstrukcije, zapošljavanja, socijalne zaštite, infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, u okviru održavanja godišnje skupštine tematski dio biće posvećen zadržavanju mladih – uloga bh. dijaspore.

Pozvani su predstavnici lokalne vlasti, kantonalnih i entitetskih institucija, zavoda za zapošljavanje, kao i predstavnici međunarodnih organizacija – UNDP-a, UNHCR-a, OSCE-a i UNICEF-a, kaže se u saopćenju.

“S obzirom da je prije nekoliko godina potpisan Sporazum između Unije za održivi povratak i integracije u BiH i Saveza svjetske dijaspore BiH, uvažavajući njihove napore koje čine u cilju boljeg života za sve građane BiH, želimo da pokrenemo kampanju ulaganja, kako bi mladi ostali  i radili u BiH”, kaže se u saopćenju.

Mladi napuštaju BiH zbog ekonomskih razloga, a direktnim uvidom na teren Unija je došla do podataka da ruralna područja u općinama Olovo, Kakanj, Lukavac, posebno u Livanjskom kantonu, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Grahovo, Glamoč, masovno napuštaju mladi.

Kako se navodi, u proteklih nekoliko mjeseci blizu 38.000 osoba iselilo se s područja sjevoroistočne Bosne (Zvornik, Vlasenica, Bratunac, Milići, Kalesija).

Posted by on 2014-03-26. Filed under Doboj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login