Kakvu hranu jedu naši najmlađi?

hrana, bebe

hrana, bebe

Srbiju su potresle dvije velike afere kada su otkrivene nepravilnosti u hrani za bebe. Istražujemo kakva je situacija u BiH?

Nedavno su region potresle dvije velike afere kada su otkrivene nepravilnosti u hrani za bebe. Podsjetimo da je sredinom novembra prošle godine u Srbiji otkriveno da su kašice Juvitana pune štetnih pesticida. U toku godišnjeg monitoringa hrane, inspektori su utvrdili da u ovim proizvodima određen broj pesticida ne odgovara zakonskim propisima.

Ovi pesticidi, hemijski ili biološki, stigli su sa voća i povrća i mogu da budu kancerogeni, ali i otrovni za nervni, endokrini, reproduktivni i kardiovaskularni sistem. Štetne kašice mogle su se kupiti i na tržištu BiH.

Nakon Juvitane, roditelje je potresla vijest da je u kašicama za bebe proizvođača “HIPP” pronađen povećan sadržaj arsena. Arsen je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma. On utiče na DNK i mijenja ga.

Važno je napomenuti da je riječ o proizvodima koji se nisu našli na tržištu Srbije, niti regije. Oni nisu bili ni namijeneni za tržište, već za promotivne svrhe, ali ni za to nisu bili korišteni.

Hipp je jedan od najpopularnijih brendova kada je bebi hrana u pitanju. Mnogi roditelji imali su povjerenje u ovog njemačkog proizvođača, ali nakon nedavnih afera mnogi roditelji se pitaju šta to njihove bebe jedu.

U BiH ispravnost hrane namijenjene za bebe može se utvrditi mikrobiološkim pretragama prema važećem Pravilniku o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Laboratoriji pojedinih Zavoda na nivou BiH su opremljeni i osposobljeni za vršenje ovakvih analiza.

NISU PRONAĐENE ŠTETNE MATERIJE
U BiH je tokom prošle godine analizirano preko 200 uzoraka bebi hrane, ali nisu pronađene štetne materije u njima i svi rezultati su u skladu sa propisima.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kaže da su prema podacima o laboratorijskim analizama hrane u 2016. godini kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, urađene laboratorijske analize 219 uzoraka hrane za dojenčad i malu djecu koja je ispitivana na prisustvo ostataka pesticida, prisustvo metala i metaloida, a takođe su rađene analize sastava i organoleptičkih svojstava.

“U okviru Monitoringa ostataka pesticida u i na hrani biljnog podrijetla u Bosni Hercegovini za 2016. godinu provedeno je uzorkovanje i laboratorijske analize 10 uzoraka voćnih kašica za djecu, te su svi rezultati analiza bili u skladu s važećim propisima. Uzorkovanje i laboratorijske analize voćnih kašica za djecu planirane su i u okviru Monitoringa ostataka pesticida u i na hrani biljnog podrijetla u Bosni Hercegovini za 2017. godinu”, rekao je za BUKU Džemil Hajrić.

Ovim putem iz Agencije naglašavaju činjenicu da su, prema Zakonu o hrani, za zdravstvenu ispravnost hrane odgovorni subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije hrane.

“Zdravstvena ispravnost hrane utvrđuje se odgovarajućim laboratorijskim analizama u ovlaštenim laboratorijama za analize hrane, a Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine će, u suradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH, te u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima i dalje provoditi adekvatne monitoringe hrane”, ističe Hajrić.

Doktorica Vesna Petković, specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže da je na osnovu Izvještaja o zdravstvenoj ispravnosti hrane u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske dostavljeno 205 uzoraka dječije hrane tokom 2016. godine na javnozdravstvenu kontrolu ispravnosti, a od toga 199 uzoraka je dostavljeno iz uvoza.

“U uzorcima dječije hrane, od parametara zdravstvene ispravnosti, analizirani su mikrobiološki parametri, vizuelan nalaz, identifikacija boje, sadržaj konzervansa (Na benzoata i K sorbta). U uzorcima je analiziran i sadržaj metala arsena, željeza, cinka, mangana i sadržaj ostataka pesticida. Tokom laboratorijskih analiza dostavljenih uzoraka u Institut, nije bilo neispravnih uzoraka”, rekla je za BUKU dr Vesna Petković.
OBRATITI PAŽNJU NA PROIZVODE
Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice za BUKU kažu da smo svjedoci da mlade majke sve češće u ranoj fazi odvikavaju dojenčad od prirodnog toka dojenja, te pribjegavaju ranoj upotrebi proizvoda koji se nalaze na tržištu.

“Moramo imati u vidu da smo zemlja koja još usklađuje zakone i pravilnike o informiranosti potrošača o proizvodima, o obaveznom etiketiranju i sadržaju unutar proizvoda u skladu sa uredbama i direktivama na nivou EU. Stoga predlažemo da majke pored pažnje na svoje zdravlje i ispravnu ishranu, obrate pažnju na duži proces prirodnog dojenja, te kada dođe do faze dopunjujuće ishrane i potreba za korištenjem dodataka u prehrani dojenčadi i beba obrate pažnju na proizvode koji moraju sadržavati osnovne informacije o: nutritivnoj vrijednosti, energetskoj vrijednosti, datumu trajnosti ‘upotrebljivo do’, namijenjeno za dob ili dojenče od koliko mjeseci, zemlji porijekla, kontrolisano i odobreno od koje institucije, to bi trebalo da piše”, preporučuje Alma Gladan sa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.
Kada je riječ o spornoj rižinoj Hipp kašici, dr Jasminka Ramić, direktorica Hipp predstavništva za BiH rekla je za BUKU da testirana kašica od 20 grama riže nikad nije bila na tržištu BiH.

“Svi Hipp proizvodi rađeni su po regulativama i standardima EU, a za proizvodnju bebi kašica koriste se eko i organski proizvodi. Roditeljima poručujemo da nemaju razloga za zabrinutost, a ukoliko imaju nekih pitanja slobodno se mogu javiti predstavništvu u BiH ili centralama u Njemačkoj ili Austriji”, istakla je Jasminka Ramić.

Sanja M, iz Banjaluke, majka bebe od osam mjeseci, kaže da često koristi kašice za bebu, ali da je nakon vijesti koje je pročitala o štetnim materijama u kašicama u dilemi koje kašice su dobre, a koje ne.

Mnogi roditelji kao Sanja kažu da nisu sigurni koliko je hrana za bebe ispravna, ali ističu da je problem i sa kvalitetom voća i povrća koje mogu kupiti. Roditelji se samo nadaju da njihova djeca neće imati posljedice od hrane koju jedu.

Posted by on 2017-03-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login