Kamp crtanog filma ‘Mostar 2017’ počinje 24. februara

Mostar

Mostar

U Muzičkom centru Pavaroti u Mostaru će se od 24. februara do 2. marta, pod pokroviteljstvom OSCE-a BiH i Fondacije za kinematografiju, a u organizaciji KAN-a (Klub animatora Neretva), održati regionalni „Kamp crtanog filma Mostar 2017“.

Na njemu će sudjelovati 45 predavača i mladih polaznika iz četrnaest gradova Hrvatske, Crne Gore, Srbije i BiH (Mostar, Sarajevo, Posušje, Široki Brijeg, Trebinje, Banja Luka, Visoko, Smederevo,Vranje, Neum, Metković,Stolac,Ston, i Cetinje).

Predavači Kampa bit će 9 priznatih animatora, scenografa i montažera iz Srbije (Vranje i Smederevo), Hrvatske (Zagreb) i BiH( Neum, Banja Luka, Mostar i Visoko).

Svečano otvaranje planirano je 24. februara u 19 sati u prostorijama MC-a Pavaroti, a zatvaranje Kampa i dodjela certifikata bit će upriličeni 1. marta u 19 sati.

Tokom šestodnevnih vježbi i predavanja polaznici će proći kompletnu edukaciju izrade klasičnog crtanog filma, tj. izrade knjige snimanja, animacija, faziranje, izrade scenografija, kompjuterske obrade i montaže.

Inače, ovo je drugi kamp kojeg organizira KAN, uz partnerstvo sa OSCE-om BiH, a najbolji polaznici prošlogodišnjeg Kampa će imati priliku da učestvuju u izradi 2 min. crtanog filma.

Kako je saopćeno iz KAN-a, u Kampu 2016. polaznici su, također, napravili 2- minutni crtani film koji će biti premijerno prikazan na otvaranju ovogodišnjeg Kampa.

KAN već pet godina surađuje s NAFF-om te će šestero najboljih polaznika biti gosti NAFF-a 2017., a svako veče tokom trajanja Kampa bit će organizirane otvorene projekcije najboljih filmova s dosadašnjih Festivala NAFF, navodi se u saopćenju.

Posted by on 2017-02-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login