Kampanja nevladinog sektora za brži ulazak u EU

EU, BiHPredstavnici devet nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine su ozvaničili početak kampanje ”Bez izgovora – Evropa, sada!” koja će biti provođena potpisivanjem peticija u gradovima širom BiH.

Centri civilnih inicijativa (CCI), OKC Banja Luka, KULT Sarajevo, DON Prijedor, Forum građana Zenica, Vijeće mladih Široki Brijeg, DC Nove nade Foča, Klub potrošača Travnik i Paradigma Bijeljina učestvuju u kampanji, a putem aktivnosti planiraju građanima BiH pružiti alat kojim će dići svoj glas protiv zastoja BiH na putu ka EU.

Projekt-menadžer CCI-a Siniša Bencun danas je u Sarajevu povodom zvaničnog početka kampanje kazao da će kampanja, prva faza, trajati dva mjeseca te da nevladine organizacije moraju pokrenuti pritisak na donosioce odluka u BiH koji trebaju raditi ono što su obećali svojim biračima.

– Svima nam je jasno da je BiH u jednom velikom zastoju na evropskom putu, prije nekoliko godina bili smo ispred zemalja u regionu, međutim, te zemlje su sada daleko ispred nas, jer bh. političke elite nisu u stanju da se dogovore o ključnim pitanjima koje bi ubrzale put ka EU – naglasio je.

Dodao je i da u BiH ne postoje političke snage koje će stati pred svoje birače i reći da su protiv evropskog puta i da su za neki drugi put BiH.

– Zalažu se za EU, a naspram toga za godinu i po dana intenzivnih dogovora ne mogu naći zajednički put BiH ka EU – naveo je Bencun.

Posted by on 2014-03-28. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login