Kampanja protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama

nasilje nad ženama

nasilje nad ženama

Gotovo 30 organizacija civilnog društva aktivnih na području BiH sa sjedištem u Sarajevu realizira globalnu kampanju “Jedna milijarda ustaje” (One Billlion Rising) protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

U okviru te kampanje 14. februara aktivisti i stanovnici Sarajeva pridružit će se, na Trgu Djece Sarajeva aktivistima širom svijeta u kampanji “Jedna milijarda ustaje”.

Kampanji “Jedna milijarda ustaje” u Sarajevu će se priključiti direktor USAID-a David Barth sa suprugom, Danuta Moon supruga američkog ambasadora, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey,  te druge osobe iz kulturnog, javnog i političkog života BiH.

Centralna aktivnost tog događaja je ples, a aktivisti iz brojnih organizacija uključenih u kampanju dijelit će i promotivne materijale, te direktno informirati građanstvo o problemu nasilja nad ženama u BiH.

Taj događaj pokrenut je kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku prema kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana.

Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko 7 milijardi ljudi, procjenjuje se da čak jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica trpi nasilje – navode iz Asocijacije XY.

Kampanja “Jedna milijarda ustaje” odvijat će se simultano u 190 država, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata i ugledne javne osobe.

U BiH će se protestno plesati u Mostaru, Banja Luci, Travniku, Turbetu, Brčkom, Visokom, Doboju, Tuzli, Zenici, Jablanici, Prijedoru… 

Posted by on 2013-02-07. Filed under Banja Luka, Bosna i Hercegovina, Brčko, Doboj, Jablanica, Mostar, Prijedor, Travnik, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Visoko, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login