Kanaderi iz Hrvatske sižu sutra ujutro u Jablanicu

kanader, HrvatskaDva kanadera iz Hrvatske sutra ujutro dejstvovaće nad požarištem na području Jablanice, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, izjavio je Srni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Prema njegovim riječima, u gašenju požara na području Jablanice učestvuje oko 120 vatrogasaca i mještana.

“Na osnovu jučerašnje odluke Vijeća ministara, Ministarstvo sigurnosti zatražilo je pomoć Hrvatske u gašenju požara, a tokom dana obavili smo i pregovore o detaljima za dolazak dva kanadera”, rekao je je Agić.

On je istakao da je problem u dogovaranju međunarodne pomoći u gašenju požara, kao i do sada, bio nedostatak finansijskih sredstava.

“Da bi međunarodna pomoć bila adekvatno primljena, potrebno je da onaj ko traži pomoć, u ovom slučaju BiH, obezbijedi usluge aerodroma i gorivo za letjelice, a to znači i dodatna finansijska sredstva”, objasnio je Agić.

Sve ovo, dodao je, potrebno je kako bi se zadovoljili svi sigurnosni aspekti, ali i procedure EU.

“Ministarstvo sigurnosti je u prijedlogu budžeta za ovu godinu tražilo sredstva za ovu namjenu, ali ih nismo uspjeli dobiti”, rekao je Agić.

Požar na planini Prenj, na području opštine Jablanica, bjesni više dana, a zbog nepristupačnog terena i visoke temperature njegovo gašenje je otežano.

U gašenju požara od juče učestvuje i helikopter Oružanih snaga BiH.

U opštini Jablanica proglašeno je stanje elementarne nepogode, nakon čega je Vijeće ministara BiH donio odluku da se zatraži međunarodna pomoć za gašenje vatrene stihije.

Posted by on 2013-08-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login